Tiina Jylhän juristi jyrähtää maskikaupan purkamisesta: HVK:n tilaamat tuotteet ovat jo tuotannossa Kiinassa – "Valtion tulisi toimia rehellisesti"

Miten Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat sujuvat jatkossa? 10:43
MTV Uutiset Live: Miten Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat sujuvat jatkossa?

Maskikauppasotkuun ajautuneen Tiina Jylhän juristi Kari Uoti kertoo verkkosivuillaan julkaistussa kirjoituksessa, miksi Huoltovarmuuskeskuksella ei ole oikeutta purkaa sovittua suojatarvikekauppaa.

Uotin mukaan Tiina Jylhän firma eli The Look Medical Care OÜ (TLMC) on jo laittanut tilatut tuotteet tuotantoon Kiinassa. 

– TLMC on tilannut sovitulta toimittajalta paraslaatuiset tuotteet, mitä markkinoilla on, tinkien omasta katteestaan, juristi kirjoittaa.

Yhtiö toivoo, että valtio ei omilla toimillaan pyri "estämään tai hidastamaan tuotteiden saamista Suomeen". Uotin mukaan valtio ei myöskään ole edellyttänyt tuotteilta minkäänlaisia sertifikaatteja kaupan yhteydessä, eikä kaupan purku ole perusteltua muun muassa tästä syystä.

– Valtion tulisi toimia rehellisesti ja kunnioittaa tekemiään sopimuksia eikä käyttää pakkokeinojenomaisia toimia sopimuskumppaninsa vahingoittamiseksi. Valtion toiminta on asiatonta, Uoti jyrähtää.

Näin selkkaus Jylhän firman kanssa eteni

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on Uotin mukaan huhtikuun alussa tilannut Jylhän firmalta eli The Look Medical Care OÜ:lta suojatarvikkeita yli 5,3 miljoonan euron kauppahinnalla. Samana päivänä HVK maksoi summasta puolet.

Jylhä oletti, että Huoltovarmuuskeskus maksaa sovitun ennakkomaksun virolaiselle pankkitilille. Siirto kuitenkin jäädytettiin ja HVK ilmoitti purkavansa kaupan kokonaisuudessaan.

Huoltovarmuuskeskukselle selvisi, että tuotteita on markkinoitu väärennetyllä tuotesertifikaatilla eli tulossa ei ole sellaisia tuotteita, joita Suomeen nyt oikeasti tarvitaan.

HVK:n mukaan Jylhän yhtiö syyllistyi siis olennaiseen sopimusrikkomukseen.

Korjattu Uotin titteliä kello 16.53.

Lue myös:

    Uusimmat