Mainos

Tiilikainen: Ilmastosopimus avaa menestysmahdollisuuden – "Nyt vain pitää hyödyntää se"

7:32

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)  liittyy niiden monien kuoroon, jotka kiittelevät eilen syntynyttä ilmastosopimusta.

Sopimusluonnoksen mukaan ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää selvästi alle 2 celsiusasteeseen niin, että pyrkimyksenä on 1,5 astetta vuoteen 2050 mennessä. Sopimukseen liittyy myös paljon muita kohtia.

Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleen ministeri Tiilikaisen mukaan Suomen tavoite oli nimenomaan saada kattava, sitova ja läpinäkyvä sopimus, jolla pystytään seuraamaan siihen sitoutuneiden maiden ilmastotoimia.

– Juuri näistä asioista saatiin aivan viime päivinä hyviä vahvoja kirjauksia. Eli että se velvoittavuus päästövähennyksiin kasvaa, ja on velvollisuus seurata ja raportoida toimista.

Tiilikainen pitää myös tärkeänä, että sama seurantamalli tulee suunnilleen kaikille.

– Totta kai kaikilla kehittyvillä mailla ei ole vielä samanlaisia valmiuksia päästöseurantaan, mutta me tuemme heitä siinä, jotta voidaan olla varmoja, että sopimus alkaa purra ja toimia.

7:43

Suomesta puhtaan teknologian vientijätti?

Tiilikaisen mukaan ilmastosopimuksesta voi seurata Suomelle ja suomalaisille paljon hyvää. 

– Siitä seuraa se, että meillä olevassa oleville teollisuustyöpaikoille mahdollistuu paremmin turvata tulevaisuuttaan, kun lähempänä toisiaan olevilla säännöillä mennään eri puolilla maailmaa.

– Tämä on nyt suomalaisista kiinni, osataanko tarttua erittäin suureen ja kasvavaan puhtaan teknologian markkinaan. Meillä on osaamista ja meillä on pollaa ja päätä, ja nyt se on meistä kiinni, pystymmekö hyödyntämään tämän. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.