Mainos

Eduskunnalta vahva kannatus Pariisin ilmastosopimukselle

Pariisin ilmastosopimukselle annettiin vahva tuki, kun eduskunta keskusteli hallituksen esityksestä sopimuksen hyväksymiseksi Suomen osalta.

Monissa puheenvuoroissa korostettiin, että nyt on viimeinen mahdollisuus alkaa tehdä merkittäviä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Tämä on viimeinen sukupolvi, joka pystyy pysäyttämään ilmastonmuutoksen, sanoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen

Päästötavoitteiden kiristymisen uskotaan myös tuovan Suomelle liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia esimerkiksi cleantechin saralla. Puhtaille teknologioille ja energiaratkaisuille voi tulla paljon uutta kysyntää, kun maailman maat kiristävät päästöjään. 

– Tämä voi olla suomalaisille alan yrityksille hyvä markkinarako, kun se osataan hyödyntää oikein, totesi keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.

Pariisin sopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu vähintään alle kahteen, mutta mieluiten 1,5 celsiusasteeseen verrattuna esiteollisen ajan keskimääräiseen lämpötilaan.

Sopimus tulee voimaan marraskuun alkupuolella. Asia varmistui aiemmin tässä kuussa, kun voimaantulokynnys täyttyi. Kynnys edellytti sopimukseen sitoutumista vähintään 55 osapuolelta, joiden yhteenlaskettu osuus kasvihuonepäästöistä on vähintään 55 prosenttia.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan tavoitteena on, että Suomi luovuttaa ratifiointiasiakirjansa marraskuussa New Yorkissa YK:n pääsihteerille samaan aikaan, kun Marrakechissa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous.  

1:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.