Tiikereitä ja salamurhasuunnitelmia, kuninkaallisia kriisejä sekä kansainvälisiä pariskuntadraamoja – nämä sarjat nousivat vuoden 2020 suuriksi ilmiöiksi

7:22
Masked Singer -kauden voitto ratkesi – Tohtori ja Hiirulainen MTV:n haastattelussa

Vuoden 2020 aikana monet sarjat nousivat jälleen jopa kansainvälisiksi puheenaiheiksi.

Vuonna 2020 monilla meistä oli tavallista enemmän aikaa olla kotona, ja useat kuluttivat aikaansa yhä useampien sarjojen parissa. Joistakin sarjoista nousi ilmestyessään jopa kansainvälisiä ilmiöitä, joista sosiaalinen media kohisee edelleen. 

Alla ovat viisi sarjaa, jotka puhuttivat maailmalla erityisen paljon vuonna 2020. 

Tiger King

Kun maaliskuussa 2020 koronavirus levisi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, vetäytyivät ihmiset ympäri maailman koteihinsa. Tuolloin kansainväliseksi puheenaiheeksi nousi arvaamatta suoratoistopalvelu Netflixin dokumenttisarja Tiger King.

Sarjassa keskitytään yhdysvaltalaisten, eksoottisia kissaeläinpuistoja pitävien ihmisten välisiin valtasuhteisiin sekä erikoisiin henkilökuviin. Dokumenttisarjan pääosassa on viisikymppinen Joe "Exotic" Maldonado-Passage.

Erikoisia hahmoja sekä tapahtumasarjoja täynnä oleva seitsenosainen dokumenttisarja nousi ennen näkemättömäksi ilmiöksi sosiaalisessa mediassa ja herätti runsaasti keskustelua. 

The Mandalorian

Disney+ -suoratoistopalvelussa esitettävä The Mandalorian -sarja on puhuttanut vuonna 2020 erityisesti niitä, jotka ovat jo valmiiksi lukeutuneet Star Wars -fanien joukkoon.

Sarjassa seikkaillaan tutussa Tähtien sota -maailmassa ja siinä keskitytään "Mandalorialaisen", eli Din Djarinin (Pedro Pascal) elämään. Djarinin on muun muassa suojeltava löytämäänsä Grogu-lasta. Kyseinen hahmo tunnetaan fanien keskuudessa myös nimellä "Baby Yoda", joka on noussut valtavaksi ilmiöksi. 

Masked Singer

Suomeenkin MTV3-kanavalle vuonna 2020 rantautunut Masked Singer puhuttaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelma on alkujaan peräisin Etelä-Koreasta ja siinä 12 julkisuudesta tunnettua henkilöä esiintyvät laulaen naamioihin piiloutuneina. Ohjelman tuomaristo arvuuttelee annettujen vihjeiden perusteella, kuka voisi olla minkäkin naamion takana. 

Ohjelma on valtava ilmiö myös sosiaalisessa mediassa, jossa arvailut hahmojen henkilöllisyyksistä käyvät kuumana tuotantokausien aikana. 

Suomen ensimmäisen Masked Singerin voitti Leijona, joka paljastui koomikko Sami Hedbergiksi. Toisen tuotantokauden voittajaksi kruunattiin Tohtori, joka yllättäen oli Nightwishista tuttu muusikko Marko Hietala.

The Crown

Brittihovin dramaattisista käänteistä kiinnostuneille tarjoiltiin vuoden 2020 syksyllä kutkuttavaa katsottavaa, kun huippusuositun The Crown -sarjan odotettu neljäs tuotantokausi ilmestyi suoratoistopalvelu Netflixiin. Sarjassa keskitytään brittihovin elämään kuningatar Elisabetin valtakauden aikana. Neljännen tuotantokauden aikana seurataan tapahtumia vuosien 1979-1990 aikana. 

Neljännellä tuotantokaudella nähdään odotetusti ensimmäistä kertaa prinsessa Diana (Emma Corrin) sekä tämän ja prinssi Charlesin (Josh O'Connor) suhteen alku sekä sen nopea ja dramaattinen alamäki. The Crown on draamasarja, joka yhdistelee faktaa ja fiktiota, ja erityisesti tuorein tuotantokausi on saanut osakseen kritiikkiä sen suhteen, että sen kuvaus hovin tapahtumista olisi ollut liian karu. Toisaalta, joidenkin lähteiden mukaan sarjan tulkinta olisi hyvin lähellä todellista. 

90 päivää morsiamena

Realitysarjat pitivät pintansa vuonna 2020, ja yksi maailmalla valtavan suosion saavuttaneista on yhdysvaltalainen 90 päivää morsiamena, jota Suomessa esittää suoratoistopalvelu Dplay.

Sarjassa seurataan pariskuntia, joista toinen osapuoli on yhdysvaltalainen ja toinen jostain muualta maailmasta. Pariskunnat ovat hakeneet K1-viisumia, jota yhdysvaltalaisen ulkomaalainen kihlattu voi hakea voidakseen muuttaa maahan. Kun viisumi on myönnetty, on pariskunnan mentävä naimisiin 90 päivän sisällä. 

90 päivää morsiamena on nykyään jättimäinen koneisto, jonka emäohjelman lisäksi sarjasta on tehty lukuisia spin off -sarjoja. Sarjan koukuttavuus perustuu erityisesti erilaisista kulttuureista tulevien pariskuntien osapuolten välillä käytävään draamaan, joka saa toisinaan jopa uskomattomia mittasuhteita. 

Vuonna 2020 sarja nousi uudella tavalla puheen aiheeksi myös Suomessa, kun mukana nähtiin suomalainen Jasmin Abelard o. s. Lahtinen, joka meni naimisiin yhdysvaltalaisen Blake Abelardin kanssa Los Angelesissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja