Mainos

Tiibet-mellakat levisivät ympäri maailmaa

Tiibetin itsenäisyyttä vaativat mielenosoitukset ovat levinneet päivän mittaan aina Kiinaa ja Eurooppaa myöten. Lhasan kaupungissa sen sijaan oli edelleen hiljaista armeijan valvoessa tarkasti tapahtumia.

Lounais-Kiinassa Sichuanin maakunnassa useat sadat ihmiset kokoontuivat päivällä mielenosoitukseen, joka hajotettiin kovaotteisesti. Kansalaisjärjestöjen mukaan ainakin seitsemän ihmistä kuoli poliisien avattua tulen väkijoukkoon.

Viranomaiset puolestaan kertoivat mielenosoittajien heitelleen kiviä ja pulloja ja sytyttäneen poliisiaseman tuleen.

Tiibetiläisten hengellinen johtaja dalai-lama vaatikin Kiinaa hylkäämään voimankäyttöön perustuvan toimintamallinsa.

- He eivät voi hallita ihmisten mieltä, dalai-lama korosti. Hän myös toisti vaatimuksensa kansainvälisen selvityksen tekemisestä Tiibetin tapahtumista.

Kiina vaikeuttaa tiedonsaantia

Tarkkoja tietoja siitä, mitä Lhasassa viime päivinä oikein on tapahtunut ja montako ihmistä on kuollut, ei juuri ole saatavilla. Tiibetin pakolaishallitus puhuu noin 80 kuolleesta, kiinalaiset kymmenestä.

Kiinan viranomaiset ovat pyrkineet tiukasti rajoittamaan uutisvirtaa Tiibetistä. Ulkomaisia toimittajia ei ole päästetty alueelle, ja turistit on siirretty pois Lhasasta. CNN-uutiskanavan lähetyksiä on säännöllisesti katkottu, jos niissä on käsitelty Tiibetin tapahtumia.

Kiina on myös estänyt kansalaisiltaan pääsyn internetin Youtube-videosivustolle. Esto pantiin toimeen, kun sivustolle alkoi ilmestyä videoita Tiibetin levottomuuksista. Sivulle yrittävä saa nähdäkseen vain virheilmoituksen.

Valtiollisen CCTV-kanavan mukaan järjestys on palautettu Lhasaan. Kanavan välittämissä kuvissa näkyi kuitenkin vain palaneita rakennuksia ja autioita katuja, joita peittivät romukasat.

Raju protesti Haagissa

Kiinan lisäksi tiibetiläisten puolesta marssittiin eri puolilla Eurooppaa. Rajuimmaksi protestointi yltyi Hollannin Haagissa, missä noin 400 mielenosoittajan joukko yritti tunkeutua Kiinan suurlähetystöön.

Mellakoijat onnistuivat hajottamaan osan lähetystön portista, repimään alas Kiinan lipun ja vaihtamaan sen tilalle Tiibetin lipun. Poliisi rauhoitti tilanteen ja pidätti kolme ihmistä.

Brysselissä sadat ihmiset kerääntyivät oikeustalon edustalle vaatimaan Kiinalta ihmisoikeuksien kunnioittamista ja väkivallan lopettamista. Viime päivinä moneen otteeseen väläytelty Pekingin olympiakisojen boikotti nousi myös esiin tapahtuman mittaan.

Dalai-lama on kuitenkin sanonut vastustavansa boikottiaikeita.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.