Tiia Raitmaa, 42, on lääkäri, joka puhuu avoimesti omasta terveydestään: "Pystyn ymmärtämään kipupotilaita"

Kenestäkään ei voi nähdä ulospäin, että hän kärsii kovista kivuista, muistuttaa Tiia Raitmaa. Hän on geriatrian erikoislääkäri ja on kärsinyt kroonisista kivuista lähes koko aikuisikänsä. Hän puhuu aiheesta myös sosiaalisessa mediassa antaakseen krooniselle kivulle kasvot.

Rokotteet, kipulääkkeet, hoitajapula, lääkärintyön arki. Muun muassa näistä asioista Tiia Raitmaa, 42, puhuu sosiaalisen median tileillään.

Lääkärin työn lisäksi Raitmaa puhuu kivusta henkilökohtaisena kokemuksena. Jäykkyys, jähmeys, vihlominen ja hermosärky eivät ole hänelle vieraita.

– 20-vuotiaana minulla todettiin niskassa välilevyn rappeuma. Olen kokenut kovia niskakipuja siitä lähtien tähän päivään asti. Muutama vuosi sen jälkeen selkäni alkoi oireilla ja vuonna 2006 minulla todettiin selkärankareuma, Raitmaa kertoo terveydestään.

Yli 20 vuotta kovien kipujen kanssa elänyt Pasi kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa toukokuussa, miten hän opetteli keskustelemaan kivun kanssa. Juttu jatkuu videon alla.

Yli 20 vuotta kovien kipujen kanssa elänyt Pasi opetteli keskustelemaan kivun kanssa. ”Olen Mr Pain, ikuisesti sinun” 11:20

Alanvaihtoa ja erikoistumista

Alkujaan juuri niskakipujen vuoksi Raitmaasta tuli lääkäri. Nuorena painopinnanvalmistajaksi valmistunut nainen sai työstä kovia kipuja eikä ammatin harjoittaminen ollut enää mahdollista.

– Lääkäri sanoi, että kannattaa miettiä alanvaihtoa, kun ei haluaisi kirjoittaa eläkepapereita parikymppiselle. Siitä se ajatus lähti ja päädyin opiskelemaan lääketieteelliseen.

Nyt Raitmaa on geriatrian erikoislääkäri ja hän opiskelee vielä lisää laajentaakseen osaamistaan.

– Erikoistun akuuttilääketieteeseen ja tulevaisuudessa osaamisalani on vielä laajempi. Uskon, että omakohtaisilla kokemuksillani kivuista on vaikutusta työssäni niin, että pystyn ymmärtämään kipupotilaita. Olen myös hoitanut paljon kovista kivuista kärsiviä vanhuksia.

Toisinaan sosiaalisen median kautta joku pyrkii pääsemään lääkärin juttusille laittamalla yksityisviestiä.

– Kieltäydyn kohteliaasti antamasta kenellekään diagnoosia sosiaalisen median kautta. Joskus tulee pitkiäkin viestejä ja yritän kyllä vastailla niihin, mutta en anna hoito-ohjeita vaan ohjaan hakeutumaan lääkärin vastaanotolle. Ketään ei edes saa lähteä hoitamaan somen kautta.

Selkäkivut näkyvät sairauspoissaoloina – Huomenta Suomessa annettiin vuonna 2019 vinkkejä, joilla selän saa kuntoon.

Selkäkivut näkyvät sairauspoissaoloina - Näillä vinkeillä selkä kuntoon 8:12

Kipu rajoittaa elämää, mutta ei näy ulospäin

Yksi keskeinen ennakkoluulo, jota Raitmaa haluaa hälventää, on kipuun ja työkykyyn liittyvät olettamukset.

– Ulkoapäin ei voi päätellä, miten kovista kivuista joku kärsii. Toivoisin, että tässäkin asiassa olisimme toisillemme ystävällisiä. Annetaan ihmisille mahdollisuus tuoda esiin kipuja, mutta toisaalta ei tuomita ketään sen perusteella, käykö hän töissä vai ei.

– Työyhteisössä olisi tärkeää hyväksyä erilaisia ihmisiä. Kaikkien ei tarvitse voida tehdä 100 prosenttia tai samalla tavalla kuin muut. Työaika voi olla lyhyempi, joku voi tarvita erillistä taukotilaa. Eivät ne asiat ole pois muilta.

Raitmaa kokee, että kipupotilas joutuu paljon kannattelemaan itse itseään kivun kanssa. Jatkuva särky vaikuttaa elämänlaatuun heikentävästi. Joskus omaa elämää joutuu rajoittamaan kivun vuoksi.

– On ollut hetkiä, jolloin on vaikea uskoa, että selviää ja pohtii, mitä hyvää tässä elämässä on. Ennen lapsia elämässä oli vaikeitakin aikoja, tietysti lasten myötä elämään on tullut lisää merkitystä. Mutta olen tehnyt valinnan, että yritän elää täysillä kivusta huolimatta. Se päätös on myös parantanut elämäni laatua.

Lue myös:

    Uusimmat