Sari, 55, on elänyt näkymättömän taakan kanssa jo kahdeksan tuskaista vuotta: "Eiväthän monet edes tiedä, että mä olen sairas"

Sari Latva kertoo, millaista on elämä kroonisten kipujen kanssa 5:57
Katso Sarin haastattelu videolta.

Sari Latva, 55, on yksi yli miljoonasta kroonisten kipujen kanssa elävästä suomalaisesta. Hän kertoo, millaista elämä jatkuvan kivun kanssa on.

Pitkäaikaisesta eli kroonisesta kivusta puhutaan, kun kipu on kestänyt yli kolme kuukautta. Kipu voi liittyä erilaisiin sairauksiin – kun kipu pitkittyy, alkavat keskushermoston muutokset ylläpitää sitä.

Lähes joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisten kipujen kanssa. Useimmilla heistä oireilu on lievää, mutta joillain kipu haittaa toimintakykyä pahasti.

Lempääläläinen Sari Latva, 55, on ollut työkyvyttömänä siitä asti, kun kivut iskivät toden teolla alkuvuodesta 2015 – oireilu oli alkanut lievempänä jo edellisenä vuonna. Vaikka kroonista kipua on hoidettu lukuisin eri menetelmin, ovat kivut edelleen osa hänen arkeaan. Kipu ei kuitenkaan näy päällepäin.

– Eiväthän monet edes tiedä, että olen sairas. Koska sehän on se juttu, että silloin kun olet kipeimmilläsi, niin et sieltä kotoa mihinkään lähde, Sari sanoo.

Sarin kokemuksen mukaan monet vähättelevät kipuja ja pitävät kipukroonikoita lääkehakuisina. Hän ei koe, että pärjäisi ilman lääkkeitä – silloin hän olisi vain sängyn omana.

– Joku sanoi, että elää [mieluummin] vaikka viisi vuotta onnellista elämää opiaattien kanssa kuin 20 onnetonta vuotta ilman.

Miltä kivut tuntuvat ja millaista niiden kanssa on elää? Katso Sarin haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat