Tiia on helsinkiläinen burleskitaiteilija – esiintyessään hän on flirttaileva Dixie Feathers: "Naisellisuus ja iloinen kehollisuus on jotenkin kauhean kiellettyä ja sitä pidetään tuhmana"

3:06
Tiia on helsinkiläinen burleskitaiteilija – lavalla hän on Dixie Feathers

Tiia on helsinkiläinen burleskitaiteilija, jonka lavanimi on Dixie Feathers. –  Dixie on lavalla kujeileva, rakastaa yleisöään lämpöisellä flirtillä, on hassu ja samaan aikaan karismaattinen diiva, Tiia sanoo.

Ennen Tiia asui burleskijuontajan naapurissa. Silloin hän ei vielä ollut Dixie.

Dixie Feathers on Tiian burleskinimi; Tiia on helsinkiläinen burleskitaiteilija.

" En erottele omaa persoonaani lavapersoonastani"

Jokaisella burleskitaiteilijalla, usein myös harrastajilla on lavanimi.

Jokainen nimi kuvaa ja esittelee ihmisen omaa burleskipersoonaa, Tiia sanoo. Dixie oli hänelle itsestäänselvyys. Samalla se on hatunnosto Dixie Evansille, Mary Leelle, joka oli burleskin legenda.

Höyhenen, Feathers, keksi hyvä ystävä.  

– En erottele omaa persoonaani lavapersoonastani kovin paljoa. Lavalla omat luonteenpiirteeni ehkä kasvavat roolin myötä. Dixie on lavalla kujeileva, rakastaa yleisöään lämpöisellä flirtillä, on hassu ja samaan aikaan karismaattinen diiva, Tiia sanoo.

– Arkena karismaattista diivaa joutuu erikseen etsimään, hän sanoo ja naurahtaa; onhan hän haastattelupuhelun aikanakin kävelemässä lounaalle tavallisissa urheiluvaatteissa.

Burleskin liikekieli ja naiseuden vapaus puhuttelivat

Tiian mukaan tarina hänen ja burleskin kohtaamisesta on liiankin romanttinen. Viisi vuotta sitten hän meni tunnille ja tiesi, että tässä on nyt Se Oikea.

– Burleskin liikekieli ja naiseuden vapaus puhuttelivat minua heti valtavan paljon.

Tiia ei halunnut jäädä pelkille tunneille. Hän halusi esiintymään.

Siitä alkanut ura on kuljettanut Dixie Feathersia esiintymässä ympäri Suomea ja muuta Eurooppaa.

Sensuellia leikkisyyttä ja pientä kiusoittelua

Burleski on esittävän taiteen muoto, johon kuuluu kabareenomaisia elementtejä. Ja riisuutumista. Siis sitä, että näytetään pintaa.

– Olen aina ollut luonnonlapsi, minusta se ei ikinä ole ollut vaikein asia burleskissa. Toki ihmiset ovat erilaisia ja se vähäpukeisuus voi joillekin olla haastavaa. Tuskin kuitenkaan kukaan artisti vähäasuisuutta miettii lavalle mennessään, Tiia sanoo.

Tärkeitä elementtejä burleskissa ovat myös sensuelli leikkisyys ja pikkuinen kiusoittelu. Se, että nauraa itselleen, vaikka olisi miten femme fatale.

Burleskitaiteilijoille asusteet, siis alan kielellä propsit, ovat tärkeitä. Pitkiä silkkihansikkaita riisutaan ja puetaan viettelevästi.

Sulkaboan voi heilauttaa dramaattisesti kaulansa ympärille, ja yleisöön voi luoda kainoja katseita viuhkan takaa. Silkki on materiaalien aatelia: se liikkuu hyvin, on kaunista katsella eikä sähköisty.

– Esiintyvällä taiteilijalla asujen pitää kestää pukemista ja pois ottamista todella hyvin. Tämän vuoksi laadukkaat ja kestävät materiaalit ovat tärkeitä. Käytän myös paljon vintage-asuja pukujeni pohjalla, Tiia sanoo.

Paraatinumero on burleskin klassikko

Burleskiesitys voi olla hauska, vakava tai kantaaottava – oikeastaan mitä vain. Esimerkiksi eräs Tiian ohjelmanumero kertoo tarinan pohjoisen metsissä asuvasta turhamaisesta metsänhengestä, joka haluaa muuttaa itsensä riikinkukoksi. Esityksen aikana hän tekee taikojaan, ja lopussa neidosta kuoriutuu upea riikinkukkolintu sulkineen.

Toisessa ohjelmanumerossaan Tiia käyttää kultaista iltapukua. Siinä hän on blondi, Hollywoodin kultakauden seksipommi, joka villiintyy lopuksi cancan-tyyppiseen tanssinumeroon. Esitysten rinnalla kulkee feministisyys.

– Me saamme tehdä kehoillamme, mitä haluamme.

Niin sanottu paraatinumero on burleskin klassikko. Siinä tärkeintä on valtava, suorastaan uskomaton puku sulkineen, Swarovskin kristalleineen ja erilaisine liehukkeineen.  Lavalla puku on kuin toinen esiintyjä, mukana omassa roolissaan.

"Maagista on vuorovaikutus yleisön kanssa"

Ennen lavalle astumista jännittää. Yleisön edessä jännitys kuitenkin sulaa pois ja muuttuu energiaksi.

– Lavalle meneminen on tietenkin se mahtava hetki. Se ensimmäinen askel lavalle on aina sellainen, että on itsekin jo täysillä mukana. Maagista on vuorovaikutus yleisön kanssa.

Perusohjelmanumero kestää noin viisi minuuttia. Jo tuo aika ehtii mennä ihon alle.

– On intensiivinen, voimakas kokemus olla lavalla, Tiia kuvaa.

Kun panee itsensä likoon ja uskaltaa heittäytyä, voi samalla seurata, miten yleisö syttyy. Silloin voi nähdä jonkun jännittyneen henkilön aukeavan uuteen loistoon. Sama ilmiö tapahtuu burleskitunneilla.

– Elämme jotenkin sellaisessa maailmassa, jossa naisellisuus ja iloinen kehollisuus on jotenkin kauhean kiellettyä ja sitä pidetään tuhmana. Että jos nautit kehostasi ja olet sensuelli, sitä pidetään vielä tuhmana, vähän vääränä. On vapauttavaa huomata, että se onkin puhtoista, sitä voi tehdä. Omasta kehosta saa nauttia.

 

Dixie Feathersin ja muiden burleskitaiteilijoiden Urban Tease Burlesque Show 1.2.2019 Suvilahti TBA:lla Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja