"Tietyillä alueilla asuntojen arvot lähestyvät nollaa" – asuntomarkkinoilla menossa "historiallisesti iso käänne", näin suomalaisten kannattaa nyt säästää

Omat rahat: Suomalaisten säästöt 10:31

Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina suomalaisten säästöistä ja kotitalouksien varallisuudesta. Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu!

Jo pitkään suomalaiset ovat sijoittaneet varallisuuttaan kiinteään omainsuuteen, kuten asuntoihin, mökkeihin ja kulkuneuvoihin.

Kaikista tärkein näistä on ollut oma asunto, ja Tilastokeskuksen tutkimusten mukaan suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta puolet on edelleen kiinni omassa asunnossa, kymmenen prosenttia muissa asunnoissa.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori ja kauppatieteilijä Vesa Puttonen ja United Bankersin sijoitusjohtaja Kimmo Hurrila kuitenkin huomioivat, että asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä suuressa murroksessa.

Asuntojen arvot ovat nousseet kasvukeskuksissa, mutta muualla kehitys ei välttämättä näytä yhtä hyvältä.

– Kasvukeskuksissa tuotto on varmaan jatkossakin positiivista, tai ei ainakaan laskevaa. Asuntomarkkina eriytyy todella voimakkaasti ––. Nämä muuttotappiokunnat ovat varmasti se kohde, joka kärsii asuntojen hintojen suhteen, Hurrila sanoo.

– Tämä on historiallisesti todella iso käänne. –– Sille ei voida oikeasti tehdä yhtään mitään, ihmiset muuttavat asuntoihin ja muuttotappioalueilla asuntojen arvot lähestyvät tietyillä alueilla nollaa. Tämä on sellainen markkinavoima, joka tapahtuu. Siellä ei ole olemassa työpaikkoja ja nuorisolle tulevaisuutta, niin sieltä ihmiset muuttavat pois ja he muuttavat sinne, missä on taloudellista dynamiikkaa eli kaupunkeihin, Puttonen jatkaa.

"Kannattaa säästää sellaisiin kohteisiin, joista tulee myös tuottoa"

Suomalaisten varallisuus voikin muuttua asuntomarkkinoiden muutoksen myötä.

– Asuntosäästäminen on ihan ok, mutta silloin sinulla on helposti kaikki munat samassa korissa.  Pankkitilisäästäminen on ihan ok, se on parempi kuin ei säästä ollenkaan, mutta se ei tuota mitään. Jos pitkällä juoksulla mietitään, niin kannattaa säästää sellaisiin kohteisiin, joista tulee myös tuottoa, Puttonen muistuttaa.

Rahojen makuuttaminen pankkitilillä ei siinä mielessä kannata, että inflaatio syö koko ajan potin arvoa ja talletuskorot ovat olleet negatiivisia. Vaihtoehto tuottavaan säästämiseen on esimerkiksi sijoittaminen.

Kulttuurisesti ei olla nähty tarvetta pitkäjänteiseen säästämiseen

Puttosen mukaan ehdottomasti keskimäärin suurin osa suomalaisista säästää niin sanotusti "pahan päivän varalle", kun taas maailmalla, kuten Yhdysvalloissa ja Kiinassa rahaa on haluttu laittaa talteen esimerkiksi terveyskuluja, lasten koulutusta ja eläkettä varten.

Suomessa näihin ei olla nähty tarvetta säästää, sillä hyvinvointiyhteiskunta huolehtii lähes ilmaisesta terveydenhuollosta ja koulutuksesta ja eläkejärjestelmä toimii.

– Tämä on johtanut siihen, että olemme kulttuurisesti kokeneet, että meillä ei ole tarvetta pitkäjänteiseen säästämiseen, joka selittää, miksi meidän rahat ovat siellä pankkitilillä. "Paha päivä" voi tulla huomenna, niin on hyvä, että rahat ovat likvidissä muodossa. Tämä on ok sinänsä, mutta pitkällä aikavälillä meillä jää saamatta tuottoa, korkoa korolle -efektiä. Meidän pääomat ei kasva, ne häviävät pankkitilillä inflaation verran, Puttonen selittää.

– Meidän jokaisen kannattaisi miettiä, että kaikki, mitä saan säästöön ja säästöt tuottamaan, lisää mahdollisuuksiani päättää omista asioista enkä ole yhteiskunnan armoilla, Puttonen sanoo.

Esimerkiksi suomalaisten keskieläke on 1 600 euroa, mutta jos sen haluaa suuremmaksi, kannattaa Puttosen mukaan itse toimia.

Mikä on suomalaisen sijoittamisen kasvava trendi? Kannattaako nyt lähteä sijoittamaan? Mitä tarkoittaa korkoa koron päälle? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat