Julia ja hänen miehensä säästivät kumpikin 10 000 euroa vuoden aikana: "Suhteellisen helppoa"

Kotitalouden budjetti 10:00

Suomalaiset luottavat talouteen, mikä näkyy rahan vähäisenä säästämisenä. Keskiviikkoaamussa Huomenta Suomessa puhuttiin säästämisestä: kelle se on mahdollista ja miten?

Katso yllä olevalta videolta, miten kotitalouden budjetti pysyy kurissa. 

Bloggaaja ja toimittaja Julia Thuren päätti miehensä kanssa säästää vuodessa 10 000 euroa per henkilö. Tehtävä osoittautui suhteellisen helpoksi, sillä siihen löytyi intoa, varaa ja keinoja.

Tavoitteen asettaminen ja säästämistoimenpiteiden miettiminen ovat tärkeitä tekoja säästämisessä, muistuttaa myös Svea Ekonomin asiantuntija Maria Pajamies. Esimerkiksi ruokalaskussa penniä pystyy venyttämään päivittäin.

Thuren ja hänen miehensä pääsivät keskituloisina kunnianhimoiseen tavoitteeseensa melko kivuttomasti: he esimerkiksi suunnittelivat ruokaostoksensa aina etukäteen. Helppouden vuoksi keskituloisten säästämistä saatetaankin halveksua.

– Säästämiseen liitetään ikäviä adjektiiveja, eikä sitä pidetä miellyttävänä persoonallisuuden piirteenä. Siitä puhuminenkin on vähän sellaista, että kannattaako tästä edes mainita ääneen, Thuren sanoo.

Aina säästäminen ei olekaan mahdollista, muistuttaa Pajamies.

– Kyllä täytyy ottaa huomioon se, että on yksinhuoltajia ja pienituloisia. Voi olla myös sairautta.

Suomalaisten säästäminen miinuksella

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten säästämisaste on -0,7 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kotitalouksien menot ovat suuremmat kuin tulot. Moni turvautuukin kulutusluottoihin.

– Kulutusluottoa ei kannata lähteä ottamaan silloin, jos ei pysty säästämään, vaan silloin kun tulee pakollinen meno esimerkiksi auton mennessä rikki, Pajamies sanoo.

Nykyinen säästämisaste kertoo toisenlaista suomalaisten kulutuskäyttäytymisestä.

– Säästämisaste kertoo kotitalouksien luottamisesta talouteen ja omaan työllistymiseen. Ihmiset kuluttavat esimerkiksi matkustamiseen ja huonekaluihin, erilaisiin ”ei pakko-pakkoihin”, toteaa Pajamies.

Thuren kertoo, että säästäminen oli hänelle helppoa osin myös siksi, että hän vihaa shoppailua.

Lue myös:

    Uusimmat