Kannattaako yt-pommin pudottaneiden yritysten osakkeet myydä välittömästi? Näin sijoittamisen ammattilaiset ovat toimineet korona-aikana

2:07
Katso video: Sijoitusgurut kertovat reagoinneistaan yt-pommien jälkeen sekä antavat tärppejä aloittelevalle sijoittajalle.

Sijoittamisen ammattilaiset kehottavat laittamaan jäitä hattuun yt-pommien keskellä.

Sijoittaminen korona-aikaan ei ole ollut mitään lastenleikkiä, sillä pörssi romahti keväällä valtavasti. Lisäksi useat suuret pörssissäkin vaikuttavat firmat ovat ilmoittaneet viime aikoina yt-neuvotteluista.

Neste heitti maanantaina ilmaan yt-pommin, jonka myötä vaakalaudalla on 470 työpaikkaa ja koko Naantalin jalostamo. Elokuussa UPM kertoi puolestaan Kaipolan paperitehtaan lopettamisesta, ja myös muun muassa Finnairilla ja laivayhtiöillä on käynnissä suuret lomautukset.

MTV Uutiset Livessä vierailleet sijoittamisen ammattilaiset Juha Kinnunen ja Ida Ilkko ovat yhtä mieltä siitä, miten kannattaa toimia, jos suuren sellaisen yrityksen osakkeita, joka on koronan vuoksi ilmoittanut suurista yt-neuvotteluista.

– Yleensä paras neuvo on istua käsien päällä, silloin kun tulee tällainen uutinen, Kinnunen sanoo.

– Markkinat nopeasti hinnoittelee sen uutisen ja jos sä olet tällainen keskivertosijoittaja, niin sä et todennäköisesti ehdi sitä uutta tietoa hyödyntämään ennen kuin markkinat on sen jo hinnoitellut, hän selittää.

Ilkko on samaa mieltä

– Jäitä hattuun kyllä ehdottomasti!

– Olen kuullut monia tarinoita, että ollaan myyty kaikki osakkeet nyt, kun osakkeet on laskenut ja erityisesti jos olet aloitteleva sijoittaja, niin sä et todennäköisesti kyllä pysty vielä niin syvällisesti arvioimaan, että onko nämä kaikki sijoitukset epäonnistuneita, hän sanoo.

– Eli jäitä hattuun ja ennemmin semmoinen pitkäjänteinen asenne, että jos nyt on aloittanut sijoittamisen ja tavoitehan siinä on, että sä pidät ne osakkeet useita kymmeniä vuosia, eli ei syytä hätään.

Kannattaa jatkaa suunnitelman mukaan

Kokeneemman sijoittajan kannattaa asiantuntijoiden mukaan jatkaa sijoittamista nyt korona-aikaan kuten tähänkin asti, eikä tehdä hätiköityjä päätöksiä. Näin Ilkko ja Kinnunen kertovat itsekin toimineensa.

– Itse kyllä olen jatkanut sijoittamista ihan samaan tapaan. Tärkeitä on se, että pysyy omassa suunnitelmassa. Jos on suunnitellut, että sijoittaa seuraavat 40 vuotta ja tulee kurssiromahdus, niin ei sitä lopeteta siihen, kun tulee vaikeita aikoja, vaan päin vastoin yritetään löytää niitä mahdollisuuksia, hän kertoo.

– Kun kurssit laskee, niin siinähän on ikään kuin alennusmyynnit menossa! Minua fiksumpi sijoittaja sanoi, että osakkeiden osto on kuin mustikoiden ostoa: osta silloin, kun ne ovat halvempia. Jos mustikat ovat nyt 5 euroa ja parin viikon päästä 4,5 euroa, niin totta kai sun kannattaa ostaa niitä enemmän, kun ne ovat halvempia, Ilkko jatkaa ja lisää olevansa oikein tyytyväinen omiin korona-aikaisiin sijoituksiinsa.

Kinnunen kertoo, että hän oli jo pitkään halunnut ostaa tiettyjen yhtiöiden osakkeita, mutta ne olivat olleet liian kalliita. Nyt hän on saanut hankittua niitä omaan salkkuunsa.

– Kun koronaromahdus tuli, niin kerroin kyllä julkisesti, että ostan tällä hetkellä osakkeita ja se ajoitus osui itseasiassa todella hyvin. Ainoa mikä siinä meni vähän pieleen, oli se, että oletin silloin, että nousu ei olisi ollut ihan näin jyrkkä. Eli ajattelin että mulla on pidempi aika ostaa osakkeita, koska mitä alemmilla arvostustasoilla ja mitä pienemmillä odotuksilla sä saat niitä hankittua, sitä parempi sun tuotto-odotus on pidemmällä aikavälillä, Kinnunen selittää.

Kinnunen kertoo ostaneensa korona-aikana muun muassa Nesteen osakkeita, mutta ei aio tehdä niiden kanssa nyt hätiköityjä tekoja, vaikka yt-ilmoitus yhtiöiltä tulikin.

– Se ei ole aiheuttanut toimenpiteitä. Ihan viileästi suhtaudun, hän toteaa.

"Välillä voitto, välillä tappio"

Vaikka Kinnunen kehuukin tehneensä onnistuneita ostoja ja saaneensa niistä massiivisia voittoja, niin tappiotakin viime aikoina on tullut. Hän omistaa Noho Partnersin osakkeita, ja ravintola-ala on ollut suurissa vaikeuksissa, joten niistä on tullut reippaasti takkiin.

– Välillä voitto, välillä tappio. Tärkeintä on, että otat sellaisia riskejä, mitä itse pystyt hyväksymään.

Ilkko kertoo, että hänestä on nuorena sijoittajana ollut mielenkiintoista kokea ensimmäinen kunnon pörssiromahdus. Hän toivoi, että pääsisi seuraamaan, kuinka hänen osakkeidensa arvo laskee kunnolla, mutta toisin kävi.

– En oikeastaan päässyt siihen, koska koronan myötä mun osakesalkku on vaan kasvanut kasvamistaan ja tuotot ovat nousseet.

Katso koko MTV Uutiset Liven sijoittamiskeskustelu alta!

13:52

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja