Tietoturvayrityksellään rikastunutta John McAfeeta syytetään miljoonaluokan kryptovaluuttapetoksista

McAfeen katsotaan pönkittäneen kryptovaluuttojen kursseja keinotekoisesti hehkuttamalla niitä Twitter-seuraajilleen.

Tietoturvayrityksellään 1980-luvulla rikastunutta John McAfeeta vastaan on Yhdysvalloissa nostettu syytteet epäillyistä miljoonaluokan kryptovaluuttapetoksista.

McAfeeta ja tämän henkivartijana työskennellyttä miestä syytetään muun muassa petoksesta ja rahanpesusta, kertoo Guardian. Syytteet liittyvät McAfeen Twitter-tiliin, jonka avulla hänen epäillään manipuloineen kryptovaluuttojen kursseja.

McAfee oli markkinoinut lukuisille Twitter-seuraajilleen "altcoineja" eli tunnetumman Bitcoinin kanssa kilpailevia kryptovaluuttoja, joiden arvot ovat matalia ja jotka ovat alttiita keinottelulle ja kurssimanipulaatiolle.

– He käyttivät hyväkseen yleisesti käytettyä sosiaalisen median alustaa ja sijoittajien innokkuutta kryptovaluuttamarkkinoilla netotakseen miljoonia valheiden ja petoksen kautta, asianajaja Audrey Strauss sanoi lausunnossa syytteitä nostettaessa.

McAfeen ja kumppaneiden arvellaan korjanneen kryptovaluuttojen kurssien manipuloinnillaan yli 13 miljoonan dollarin voitot.

– He käyttivät sosiaalista mediaa toteuttaakseen vanhanaikaisen pump and dump -huijauksen, liittovaltion poliisin FBI:n apulaisjohtaja William Sweeney sanoi.

McAfee ollut usein sukset ristissä lain kanssa

Englanninkielinen käsite "pump and dump" tarkoittaa vanhaa pörssihuijausta, jossa osakkeen tai jonkin muun sijoituskohteen hintaa kasvatetaan keinotekoisen korkealle eli "pumpataan" levittämällä siitä valheellisia tai perusteettomia väittämiä julkisuuteen.

Tämän jälkeen huijarit myyvät omat omistuksensa eli "dumppaavat" ne ja korjaavat hinnan kasvusta saadut voitot. Myyntitapahtuma puhkaisee keinotekoisesti kasvatetun hintakuplan, jolloin huijaukseen haksahtaneet sijoittajat kärsivät tappiot.

75-vuotias McAfee on tällä hetkellä kiinniotettuna Espanjassa, jossa pohditaan tämän luovutusta Yhdysvaltoihin aiempien veronkiertosyytteiden vuoksi.

McAfee on ollut tekemisissä lain nurjan puolen kanssa jo pidemmän aikaa. Hän on muun muassa sotkeutunut murhamysteeriin Belizessä, jossa hänen naapurinsa surmattiin salaperäisissä olosuhteissa vuonna 2012.

Henkirikoksen tekijää tai tekijöitä ei ole saatu kiinni eikä McAfeen spekuloitua osallisuutta tapahtumiin ole saatu tutkittua. Belizen viranomaiset halusivat kuulustella McAfeeta tapahtumista, mutta tämä pakeni maasta ja on vältellyt viranomaisia asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat