Tietotekniikan asiantuntija tyrmää idean nettivaltuutetusta

Tietoverkon ristikytkentätaulu. Kuva: lehtikuva

Tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen tyrmää selvin sanoin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Pekka Hyvärisen ehdotuksen luoda netille jonkinlainen valvontaelin. Hänen mukaansa vain murto-osa suomalaisten netissä käymästä keskustelusta pysyttelee Suomen rajojen sisäpuolella.

Hyvärinen ehdotti JSN:n juhlapuheessaan eräänlaista nettivaltuutettua, joka voisi laatia hyvä nettitavan käytännöt ja ohjeet. Ihmiset voisivat lisäksi tehdä nettivaltuutetulle kanteluita, kun he kokevat jonkin internetissä julkaistun materiaalin rikkovan hyviä nettitapoja.

Järvinen, joka oli mukana laatimassa Netiketti-ohjeistoa vuosituhannen vaihteessa, pitää juhlapuheessa pidettyä esitystä provosointina.

- Jollakin on nyt halu suitsia nettikeskustelua ja laittaa sinne rajoituksia. Joku selvästi on huolissaan siitä, mitä netissä puhutaan.

Järvistä mietityttää MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa se, mitä hyvällä nettitavalla oikeastaan tarkoitetaan. Hän muistuttaa samalla, että jo nyt poliisille voi ilmoittaa mikäli huomaa netissä jotain lainvastaista materiaalia. Nettiä ei kuitenkaan lähtökohtaiseksi valvo kukaan, vaan rikollista materiaalia pitävät silmällä netin käyttäjät. Järvinen haluaakin tehdä selvän eron mediayhtiöiden ja netin käytön välille.

- Netti on ruohonjuurikeskustelua, siellä äänessä ovat sinä ja minä, jotka kirjoitamme sinne omia ajatuksiamme. Ei niitä voi säädellä samoilla mekanismeilla kuin kaupallista mediaa.

Järvinen vertaa nettikeskusteluja siihen, miten ihmiset keskustelevat kadulla, kahvipöydissä ja kodeissa. Hänen mukaansa näissä tiloissa saa sanoa mitä haluaa vaikkapa jääkiekkopersoona Raimo Summasesta. Asia muuttuu kuitenkin erilaiseksi, kun aihe julkaistaan sanomalehdessä. Lähtökohta on silloin, että lehti on oikeassa ja puhuu totta. Nettikeskusteluja ei pidä Järvisen mukaan ottaa vakavasti siinä missä lehtikolumnit taas pitäisi.

- Vähän tietenkin riippuu myös kirjoittajasta ja siitä, mitä sanotaan. Eihän laittomuuksia saa sanoa netissäkään. Jos kuitenkin mietitään yleistä uskottavuutta, niin kyllä netti on ihan eri kategoriassa kun perinteiset tiedotusvälineet, varsinkin kun puhutaan esimerkiksi blogeista ja nettifoorumeista.

Petteri Järvisen tuntuma on, että 99 prosenttia suomalaisten käymistä nettikeskusteluista käydään ulkomaalaisilla sivustoilla, jonne minkäänlaisen nettivaltuutetun tai vastaavan elimen valtuudet eivät ulottuisi. Siksikin Järvinen oli järkyttynyt syksyllä esiin tulleesta tiedosta, jonka mukaan poliisi ei pääse katsomaan YouTube-sivustolla olevia videoita.

- Jo vuosi sitten poliisilta edellytettiin entistä tiukempaa netin seurantaa ja reagointia tuleviin ilmiantoihin. Sitten käy ilmi, ettei poliisi pääse edes katsomaan niitä. Aivan absurdi tilanne, Järvinen puuskahtaa.

Järvisen mielestä poliisin tilanne näyttää nyt kuitenkin olevan paremmalla tolalla, kun asiaan on puututtu.

(11.11.2008)

(11.11.2008)

Lue myös:

    Uusimmat