Tietokirjailija Saku Tuominen yrittää saada onnellisuudesta kiinni

Kirjapiirin seitsemännessä jaksossa 16. marraskuuta Pauli Aalto-Setälän haastateltavaksi saapuu tietokirjailija Saku Tuominen, joka analysoi uusimmassa teoksessaan onnellisuutta.

Luovana johtajana työskentelevä tietokirjailija Saku Tuominen pohtii uusimmassa teoksessaan Hyvä elämä – lyhyt oppimäärä onnellisuuden käsitettä. Hän itse tiivistää kirjansa olevan "mahdollisimman lyhyt, mahdollisimman kansantajuinen ja samaan aikaan epävarma pohdinta siitä, mistä hyvässä elämässä saattaa olla kysymys". Aikaisemmin Tuominen on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa työn tulevaisuudesta, luovuudesta ja kansainvälisyydestä.

Minkä takia halusit paneutua onnellisuuteen?

– On älyttömän harvoja asioita, joiden miettiminen olisi mielestäni hyödyllisempää kuin sen, että mistä tässä kaikessa on kysymys. Jollain tavalla kirja on myös itselleni kirjoitettu. Haluan pohtia ja miettiä, mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi. Onnellisuus ei tarkoita, että kaikki on moitteetonta, vaan sitä, että on jollain tavalla tyytyväinen siihen, miltä elämässä tuntuu, Tuominen vastaa.

Tärkeintä on löytää tasapaino menneen ja nykyisen välillä

Tuominen kertoo päätyneensä kirjassaan tietynlaisiin itsestäänselvyyksiin, joiden sanominen yhdellä lauseella tuntuisi kovin lattealta. Hän uskoo, että hyvässä elämässä on kyse tasapainosta menneen, nykyisen ja tulevan kanssa. Pitää osata arvostaa sitä, mitä on ollut ja osata nauttia siitä, mitä on. Olennaista on pystyä näkemään myös huominen, jota ei vielä ole, jollain tavalla kiinnostavana.

– Tämä kuulostaa kauhean yksinkertaiselta, mutta on niin helppoa jäädä jumiin, jos on vaikkapa katkeria tuntemuksia, Tuominen tuumaa.

Toinen tapa lähestyä onnellisuutta on analysoida nykyhetkeä miettimällä, miten elämässään voisi tehdä hiukan enemmän sitä, mikä tuo iloa ja hiukan vähän vähemmän sitä, mikä ei tuo iloa.

– Sehän on helpommin sanottu kuin tehty. Ihmisillä on elämän ruuhkavuosia, lasten harrastuksia ja kaikkea muuta. Koeta siinä sitten itse harrastaa ja pitää huolta parisuhteesta. Nämähän ovat käytännössä todella vaikeita asioita, Tuominen sanoo.

Mitä hyvään elämään liittyviä kirjoja voisit itse suositella?

– Olen lukenut tämän alan kirjallisuutta todella paljon, mutta ykkössuosikkini on Jonathan Haidt ja hänen kirjansa Happiness hypothesis. Hän on tässä kirjassa tutkinut useasta eri näkökulmasta, mistä onnellisuus koostuu. Jos minun pitäisi valita vain yksi kirja, niin valitsisin tämän, sillä se on minulle kaikista rakkain teos. Pidän sitä todella suuressa arvossa, Tuominen sanoo.

Emmi Maaranen, emmi.maaranen@mtv.fi

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Lue myös:

    Uusimmat