Tietokirjailija: Näin hyvä anoppi käyttäytyy

Hyvä anoppi on paikalla, kun häntä tarvitaan. Hän ei kuitenkaan sotkeudu liikaa lapsensa perheen elämään.

Hyvä anoppi antaa miniälleen tilaa, yrittää ymmärtää ja tukea, muttei sotkeudu liikaa nuoren parin elämään. Näin tiivistää miniöiden ja anoppien suhteesta kirjan Mieluinen miniä kirjoittanut toimittaja Tuula Vainikainen.

– Yksi kirjaani haastatelluista miniöistä, joka on itsekin jo anoppi, tiivisti tämän todella hyvin: anopin pitäisi olla riittävän lähellä, mutta tarpeeksi kaukana. Silloin kun anoppia tarvitaan, häntä pitäisi uskaltaa lähestyä, mutta hän ei saisi sotkeutua liikaa nuorten elämään. Näistä aineksista syntyy hyvä suhde, Vainikainen sanoo.

Odotuksia on kovin monenlaisia, sillä osa kirjaan haastatelluista nuorista miniöistä valitti anopin sotkeutuvan liikaa heidän elämäänsä, ja toiset taas olivat pahoillaan siitä, ettei anoppi tai isoäiti tunnu olevan yhtään kiinnostunut heistä. Sopivan keskitien löytäminen on varmasti hakemista molempiin suuntiin.

– Kysyin haastattelemiltani miniöiltä, mitä he toivovat anopeiltaan. Ensimmäinen asia oli se, että toivottavasti appi ja anoppi pitäisivät minusta. Toivovathan kaikki, että oman tärkeän ihmisen, puolison, vanhemmat välittäisivät ja pitäisivät hyvänä, eikä suhteesta tulisi hankalaa, Vainikainen sanoo.

– Hyvä anoppi on mielestäni myös jonkunlainen tulkki oman pojan ja miniän välillä. Onhan jokaisella pojalla oma taustansa. Anoppi voi ehkä auttaa miniää ymmärtämään joitain pojan piirteitä. Tietystikään tämä ei saa mennä niin, että "toi poika on just tollainen, sun pitää tehdä sen kanssa näin ja näin", vaan enempikin niin, että auttaisi miniää ymmärtämään pojan persoonaa myös hänen historiansa kautta, hän jatkaa.

Tietokirjailija muistuttaa, ettei parisuhteisiin tulla tyhjinä tauluina, vaan jokaisella on oma taustansa ja kokemuksensa. Ne tulevat aina tavalla tai toisella esille.

Vainikaisen vinkit: Toimi näin miniän kanssa

• Älä tunge liian syvälle miniän ja nuoren perheen elämään. Muista miniänkin oikeus elää omaa elämäänsä.

• Muista, että usein kyse on siitä, että ollaan eri sukupolvista. Niskavuori-elokuvassa on hyvä kohta, jossa Niskavuoren emäntä sanoo Ilona-miniälle, että pidän sinusta, mutten ajastasi. Anopin kannattaa yrittää tutustua miniäänsä juuri sellaisena ihmisenä kuin miniä on ja ymmärtää häntä hänen oman aikakautensa näkökulmasta. Ei sen mukaan, mitä anoppi itse on kokenut tai hänen vanhempansa kokeneet.

• Selitä, mitä tarkoitat eri asioilla. Kirjassani on esimerkki anopista, joka oli kertonut vauvan kanssa valvoneelle miniälle, kuinka ihana vauvan isä aikanaan oli ja kuinka kaikki sujui heidän vauva-aikanaan niin hyvin. Miniä oli kokenut tämän kritiikkinä itseään kohtaan. Olen itse selventänyt miniöilleni, että jos puhun tällaisia, niin muistelen elämäni rakkaimpia hetkiä ja haluan kertoa, millainen heidän miehensä on lapsena ollut. Heidän ei pidä ajatella, että kerron sankaritarinoita ajoista, jolloin kaikki oli meillä pelkkää simaa ja auringonpaistetta.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat