Tieto al-Holin leirillä olevien lasten tilanteen kriittisyydestä tuli kesken hallituksen neuvotteluiden – Pekka Haavisto kertaa raskaan viikon tapahtumia joulukirjeessään: "On ollut yksinäisiäkin päiviä"

5:26
Kymmenen kansanedustajaa vaati Haaviston al-Hol-toiminnan laillisuuden tutkimista – MTV oli paikalla perustuslakivaliokunnassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistaa al-Holin pakolaisleiriltä evakuoituja suomalaislapsia perinteisessä joulukirjeessään. Hän myös haluaa välittää kiitoksensa niin virkamiehille kuin häntä tukeneille henkilöille.

Haavisto muistelee perinteikkäässä joulukirjeessään vauhdikasta viikkoaan kotimaisella politiikan kentällä. Viime viikko oli ulkoministerille epäilemättä haastava ja raskas, sillä al-Holin pakolaisleirillä olevat naiset ja lapset sekä heidän tuominen Suomeen herättivät voimakasta keskustelua valtakunnallisesti.

– On ollut muutamia yksinäisiäkin päiviä ja silloin jokainen rohkaiseva viesti on mennyt suoraan sydämeen, Haavisto kiittelee saamaansa tukea.

Tieto suomalaislapsista tuli maanantaina

Haavisto kertoo joulukirjeessään, että viime viikon maanantai oli hänelle vaikea. Maanantaina eripuraiset hallituspuolueet kokoontuivat keskustelemaan hallituksen yhteisestä linjasta al-Holiin liittyen.

– Maanantain neuvottelu oli minulle vaikea siksi, että kesken neuvottelujen tuli tieto kahden leirillä olevan suomalaisen lapsen tilanteen muuttumisesta haavoittuvammaksi.

Haaviston mukaan musertavan tiedon jälkeen hänen oli vaikea keskittyä. Lasten tilanteen yllättävä ja huolestuttava muutos vaati toimenpiteitä.

– Heti hallituksen neuvotteluiden jälkeen virkamiehet tarvitsivat ohjeita: Voidaanko toimia vai pitääkö odottaa? Toimitaan. Lähdetäänkö heti? Kyllä. Tehdäänkö kaikkemme, että nämä lapset saadaan turvaan? Tehdään, Haavisto kertaa tapahtumia.

Kiittelee virkamiehiä ja viranomaisia

Haaviston mukaan lasten kotiuttamiseen oli osattu valmistautua ennalta, mikä mahdollisti nopean reagoimisen.

Joulukirjeessään ulkoministeri kehuu eritoten niitä virkamiehiä ja viranomaisia, jotka ovat osallistuneet al-Holin pakolaisleiriltä pelastettujen suomalaislasten kotiuttamiseen.

Hän myös kiittelee yleisellä tasolla kriisiavun parissa työskenteleviä viranomaisia ja virkamiehiä, jotka esimerkiksi vievät kriisialueille lääkkeitä ja huolehtivat kriisin keskellä olevista ihmisistä.

– Heidän ansiostaan me muut voimme nukkua yömme rauhassa tietäen, että isänmaa pitää huolta omistaan ja tarjoaa auttavan kätensä silloin, kun ihmisen omat voimat eivät riitä, Haavisto muotoilee.

Mainitsi myös pääministeri Marinin

Haavisto muistuttaa puheenvuorossaan, että al-Holin leirillä olevat lapset eivät ole vastuussa heidän vanhempiensa tekemistä valinnoista – he ovat vain lapsia.

Samaisessa puheessa hän tuo ilmi suomalaisen hyvinvointivaltion perustan sekä sen, että kuten Sanna Marin on omalla esimerkillään osoittanut, Suomessa on mahdollisuus ponnistaa korkealle mistä tahansa lähtökohdista.

– Suomalaiset lapset elävät maassa, jossa vanhempien tekemät valinnat eivät ole heidän taakkansa. Maassa, jossa kaikille on taattu koulutus ja terveydenhuolto. Maassa, jossa kaupan kassasta voi tulla pääministeri ja me olemme kaikki ylpeitä siitä, Haavisto muotoilee. 

Voit kuunnella Pekka Haaviston joulukirjeen kokonaisuudessaan täältä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja