Marinin hallituksen linjaus: Suomalaislapset kotiutetaan al-Holin leiriltä mahdollisimman pian, ei velvoitetta aikuisten auttamiseen – ei selkeää vastausta lasten ja äitien erottamiseen

Hallitus päätti: suomalaislapset pitää kotiuttaa niin pian kuin mahdollista – tapaukset harkitaan yksilökohtaisesti 9:21
Marinin hallitus teki linjauksen, jonka myötä suomalaislapset kotiutetaan al-Holin leiriltä mahdollisimman pian, ei velvoitetta aikuisten auttamiseen. Selkeää vastausta lasten ja äitien erottamiseen ei saatu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään hallituksen linjauksen al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta. 

Pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksella yhteisymmärrys leirillä olevien lasten kotiuttamisesta. 

– Hallituksen selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista, Marin sanoi.

Marinin mukaan velvoitetta alueelle vapaaehtoisesti lähteneiden aikuisten auttamiseen ei ole. 

Ei suoraa vastausta lasten ja äitien erottamiseen

Hallituksen linjaus on vastaus opposition välikysymykseen ja ohjeistus viranomaisille. 

Hallituksen mukaan lasten oikeudet ja oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen turvataan koko kotiuttamisprosessin ajan.

Marinilta myös kysyttiin, onko hallitus valmis erottamaan lapset äideistään, jos aikuiset eivät halua lähteä. Marin vastasi kysymykseen toistamalla linjauksen lasten kiireellisestä kotiuttamisesta.

– Tapauskohtainen harkinta on kuitenkin viranomaisten käsissä. Hallitus ei tee yksilöiden kohdalla harkintaa, millä tavalla lapsen etu on mahdollista toteuttaa, Marin totesi.

Jokainen lapsi arvioidaan yksilöllisesti

Marinin mukaan kotiuttamisen toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriö, joka nimeää erityisedustajan hoitamaan asiaa Suomen lain nojalla.

Viranomainen arvioi jokaisen tapauksen yksilöllisesti ja lapsen edut huomioiden, Marin sanoi.

Arvioinnissa tulee hallituksen mukaan menetellä niin, ettei Suomessa aiheudu turvallisuusuhkaa. Suomen viranomaiset antavat kaiken tuen tähän harkintaan, Marin vakuutti.

Marin myös kertoi hallituksen arvioivan muutostarpeet terroristista toimintaa koskevassa lainsäädännössä.  

Lue myös:

    Uusimmat