Tiesitkö: Unensaantia helpottavat valmisteet ovatkin lääkkeitä

Unensaantia helpottavia valmisteita on jatkossa pidettävä lääkkeinä.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan unensaantia helpottavia valmisteita on pidettävä lääkkeinä. Niitä ei siis saa markkinoida ravintolisinä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea luokitteli melatoniinia ja valeriaanan juuriuutetta sisältäneet tuotteet lääkkeiksi, joiden markkinointi edellyttää myyntilupaa.

Unihiekka Valeriana ja Sininen Uni Jet Lag- tabletteja markkinoineet yritykset olivat toista mieltä. Niiden mukaan vaikutus on ravintolisille tyypillinen ja suositeltu annostus ei vaikuta niin voimakkaasti elintoimintoihin, että valmisteita pitäisi pitää lääkkeinä. Oikeuden päätös kuitenkin piti.

Näin talsit ravintolisäsuossa!

1. Monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta

Monipuolisesti kasviksia ja marjoja, lihaa ja kalaa sekä laadukkaita rasvoja sisältävä ruokavalio sisältää paljon vitamiineja ja hivenaineita - mutta suurimmalle osalle sekään ei välttämättä riitä. Vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta kasvattaa vielä esimerkiksi kova treeni, jatkuva stressi, raskaus sekä monet sairaudet.

– Teetän usein valmennusasiakkaillani hivenaine- ja vitamiinimäärityksiä verestä. Edes perusterveellä, jo valmiiksi monipuolista ruokavaliota noudattavalla ihmisellä arvot eivät käytännössä koskaan ole kunnossa, jos käytössä ei ole lisäravinteita, kertoo ravintovalmentaja Sami Sundvik Puhdas+ - tuotemerkin takaa

2. Ruoan ja ravintolisän laatu

Riittävien ravintoaineiden saantia ruoasta hankaloittaa myös nykyään pitkälle prosessoidut raaka-aineet. Myös maaperä on köyhtynyt tehoviljelyn seurauksena.

– Esimerkiksi porkkanassa ei ole enää samaa vitamiinimäärää kuin parikymmentä vuotta sitten. On myös tutkittu, että viljellyn lohen omega-3-rasvahappojen määrät ovat pudonneet jopa puoleen, koska lohelle syötetään kasvi- ja viljaperäistä rehua, Sundvik sanoo.

Vitamiinivalmisteita ostettaessa kannattaa tarkistaa purkin ainesosaluettelosta, kuinka paljon ravintoaineita ravintolisä sisältää. Esimerkiksi omega-3-lisien rasvahappomäärät ja -koostumukset vaihtelevat paljonkin eri valmisteiden välillä.

3. Vältä lisäaineita

Monissa vitamiineissa ja ravintolisissä käytetään runsaasti säilyvyyttä parantavia lisäaineita ja täyteaineita, kuten erilaisia pintakäsittelyaineita ja paakkuuntumisenestoaineita. Usein niihin on lisätty myös maku ja väriaineita.

– Ylimääräisiä lisäaineita kannattaa välttää paitsi ruoassa myös ravintolisissä - osa niistä voi olla suoraan haitallisia, osan mahdollisia sivuvaikutuksia tutkitaan edelleen. Osa lisäaineista saattaa myös varastoitua kehoon.

Vitamiinit kannattaa nauttia mieluummin kapseleina kuin tabletteina. Kapselit eivät joissain tuotteissa sisällä lainkaan lisäaineita ja vitamiini on myös paremmin imeytyvässä muodossa. Tableteissa on aina ylimääräisiä täyteaineita.

4. Katso, että syöt vitamiineja oikean määrän

Vitamiinilisiä käytettäessä kannattaa olla tarkkana, ettei tiettyjä ravintoaineita saa liikaa. Esimerkiksi A-vitamiinin pitkäaikainen liikasaanti voi johtaa maksavaurioon. Toisaalta taas D-vitamiinien saantisuositukset ovat Suomessa varsin varovaisia ja sitä olisi useimmiten hyvä syödä enemmänkin. Jos haluaa varmistua oikeasta määrästä, on mahdollista käydä lääkärin tutkimuksissa testauttamassa oma vitamiini- ja hivenainesaantinsa, ja tämän jälkeen sopia ammattilaisen kanssa oikeista määristä.

– Jos vastustuskyky on heikko, yleinen vireystaso huono ja olo liian usein väsynyt, syy voi löytyä vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloista, neuvoo ravintovalmentaja Sami Sundvik.


Lue myös:

VIDEO: Probiootit ovat nyt in, mutta mitä ne oikeastaan ovat?

(MTV LIFESTYLE – STT – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat