Tiesitkö tätä proteiinin syönnistä? Bodaavan ylilääkäri Janin neuvoa kannattaa noudattaa: ”Mikäli ihminen ei saa riittävästi...”

Valtakunnallinen potilas- ja kansanterveysjärjestö Suomen Luustoliitto muistuttaa syömisen vaikutuksesta luuston terveyteen. 

Pienillä teoilla voi vaikuttaa luuston terveyteen. Suomen Luustoliitosta muistutetaan, että riittävä kalsiuminsaanti ei kosketa vain kasvuvaiheessa olevia lapsia ja nuoria. Totuus on, että elimistömme toiminta tarvitsee kalsiumia päivittäin iästä riippumatta. Terveellä aikuisella kalsiumin tarve on 800 milligrammaa päivässä, kasvavalla nuorella ja raskaana olevalla kalsiumin tarve on hiukan suurempi, 900 milligrammaa päivässä.

– Mikäli emme saa ruuasta riittävästi kalsiumia, uhkana on luuston haurastuminen. Helpoin tapa saada riittävästi kalsiumia on käyttää maitotuotteita tai niiden korvikkeita, joihin on lisätty riittävästi kalsiumia.  

"Ikääntyessä kannattaa suhtautua proteiinin saantiin kuin bodari"

Myös riittävällä proteiininsaannilla on merkitystä. Proteiini on tärkeää muillekin kuin aktiivisesti liikuntaa harrastaville. Luustoliiton mukaan proteiinin saanti on tärkeää turvata erityisesti ikääntyessä. 

– Bodaavaa sisätautien ylilääkäri Jan Sundellia lainaten: ikääntyessä kannattaa suhtautua proteiinin saantiin kuin bodari. Mikäli ihminen ei saa riittävästi proteiinia, alkaa ihmisen luut ja lihakset hiljalleen kadota. Niinpä jos ei jostain syystä jaksa tai pysty syömään riittävästi proteiinipitoista ruokaa, kannattaa proteiinin saanti turvata proteiinilisällä tai muilla proteiinituotteilla, Luustoliitosta vinkataan. 

Luusto, kuten muukin elimistömme, tarvitsee monenlaisia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Paras tapa saada niitä on syödä monipuolisesti sekä syödä monenvärisiä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä osana terveellistä ruokavaliota. Suosituksen mukaan päivittäinen määrä on puoli kiloa. Monivitamiinitabletit eivät Luustoliiton mukaan pysty samaan.

Lähde: Luustoliitto

Lue myös:

    Uusimmat