Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Moni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuutta

Epämiellyttävän näköinen tai hajuinen ruoka saattaa aiheuttaa pahoinvointia jo ajatuksen tasolla.
Epämiellyttävän näköinen tai hajuinen ruoka saattaa aiheuttaa pahoinvointia jo ajatuksen tasolla.Shutterstock
Julkaistu 21.02.2022 19:45

Emmi Niiniaho

Hajuaistin avulla ei pysty selvittämään, onko ruoassa taudinaiheuttajia.

MTV Uutiset on kirjoittanut aikaisemmin siitä, miten suuri osa suomalaisista ei täysin käsitä, mitä eroa on "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" -päiväyksillä. 

Yleinen syy ruoan pois heittämiseen on se, että ruoan uskotaan olevan pilalla. Läheskään aina näin ei kuitenkaan ole, vaan ihmiset luottavat liikaa parasta ennen -päiväyksiin omien aistiensa sijaan. 

Usein ruokaa kehotetaankin vähintäänkin haistamaan sen varmistamiseksi, että ruoka on vielä syömäkelpoista. 

Huffpostin haastattelemat ruokaturvallisuuteen erikoistuneet asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että ruoan laadun ja turvallisuuden välillä on ero, eikä "nuuhkaisutesti" välttämättä auta hahmottamaan, onko ruokaa oikeasti vaarallista syödä.

– Ei ole mahdollista kertoa, onko ruokaa vielä turvallista syödä pelkästään hajun perusteella. Pystyt todennäköisesti kertomaan, onko tuotteen laatu laskenut, Arkansanin yliopiston ruokatieteiden professori Kristen Gibson kommentoi.

Huonontunut laatu ei tarkoita, että tuote olisi vaarallinen

Parasta ennen -päiväys kertoo, että tuote säilyttää ainakin siihen päiväykseen saakka sille tyypilliset ominaisuudet, kuten ulkonäön, hajun ja maun. Päiväyksen jälkeen tuote ei välttämättä maistu enää aivan samanlaiselta, mutta se ei tarkoita, että tuotetta olisi jotenkin vaarallista nauttia.

shutterstock_440589658Homeen haistaa ja maistaa, eikä homekasvustoa sisältävää tuotetta suositella syötäväksi.Shutterstock

Cornellin yliopiston ruokaturvallisuuden ja -tutkimuksen professori Martin Wiedmann selittää, että päiväykset perustuvat elintarvikeyritysten suorittamiin tutkimuksiin. 

– He analysoivat pilaantumista, mikro-organismeja tai muita ominaisuuksia, kuten tuotteen ulkonäköä tai muita alenevia tekijöitä, joita asiakas ei voisi hyväksyä, Wiedmann selittää.

Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tuotteelle voi suorittaa ikään kuin karsivana pikatestinä nuuhkaisun, joka paljastaa, maistuuko tuote yhä hyväksyttävältä.

Parasta ennen vs. viimeinen käyttöpäivä

Ruokavirasto muistuttaa, ettei mikrobiologisesti helposti pilaantuvien tuotteiden pakkauksissa edes käytetäkään "parasta ennen" -päiväyksiä, vaan niihin on merkittävä viimeinen käyttöpäivä tai viimeinen käyttöajankohta.

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore liha, jauheliha, kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore kala ynnä muut lämpökäsittelemättömät tuotteet ja sellaiset tuotteet, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden tai muun käsittelyn avulla.

"Viimeinen käyttöpäivä" -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen.

Lähde: Ruokavirasto

Mutta vaikka esimerkiksi maito tuoksuisi jo happamalta, se ei välttämättä tarkoita, etteikö sitä olisi turvallista juoda.

– En söisi tai joisi sitä. Luulen, että kokemus ei olisi kovin miellyttävä. Mutta sen ei pitäisi aiheuttaa sinulle harmia. Saatat kokea pahoinvointia vain siksi, että söit jotain, mikä ei ollut houkuttelevaa, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa minkäänlaista infektiota tai muuta, Kristen Gibson selittää.

Jokaisella on hieman omanlaisensa standardit sen suhteen, minkä tasoinen ruokatuote on vielä riittävän hyvällä tasolla. Jotkut eivät esimerkiksi välitä, vaikka perunalastut olisivat jo hieman nahistuneita ja jogurtti vähän hapanta, kun toisilla pelkkä hapan haju saattaa aiheuttaa pahoinvointia.

Lue myös: Ostitko sinäkin näitä punalapputuotteita S- tai K-ruokakaupoista? Hurja suosio – Lidlilläkin selkeä hittituote

Taudinaiheuttajia ei voi haistaa

Luonnollisesti homekasvuston ruoassa pystyy haistamaan ja maistamaan, eikä mitään homehtunutta ruokaa suositella syömään, ellei sen ole nimenomaan tarkoitus olla homeinen (esimerkiksi homejuustot).

Lue myös: Ethän sinäkin sorru kamalaan kahvisyntiin? Moni suomalainen ei tule edes ajatelleeksi, vaikka rahaa valuu hukkaan

Martin Wiedmannin mukaan useimmat elintarvikevälitteiset taudinaiheuttajat kuten norovirus, salmonella ja E.coli -bakteerit voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja vatsakramppeja, mutta niitä ei pysty ruoasta kuitenkaan päältä päin näkemään, haistamaan taikka maistamaan.

Kristen Gibsonin mukaan ruoka voi aivan hyvin sisältää taudinaiheuttajia huolimatta siitä, haiseeko tai maistuuko ruoka pahalta.

Tuoreet hedelmät ja vihannekset sekä siipikarja sisältävät yleisemmin taudinaiheuttajia, joten jos nämä tuotteet haisevat tai maistuvat oudolta, Gibson ei suosittele niiden syömistä.

Lue myös: Kauppias Erkki keksi sushista uuden nerokkaan punalapputuotteen: "On saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion"

Katso myös: MTV Uutiset testasi S-marketin hävikkilaatikon: Tätä kaikkea saa kahdella eurolla

1:03MTV testasi S-marketin hävikkilaatikon – tätä kaikkea sai kahdella eurolla.

Lähteet: Huffpost, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenProsessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäJos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheet Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan