Tiesitkö? Suosituilla kesäkengillä voi olla kivuliaita ja vakavia haittavaikutuksia

1:09

Varvassandaalit suojaavat ainoastaan jalkapohjia, eivätkä tarjoa jalalle laisinkaan tukea. Jalkineiden käyttö voikin aiheuttaa monenlaisia vaivoja.

Katso yllä olevalta videolta toimivat kikat, joilla opetat itse lapsesi uimaan!

Jalkaan helposti pistettävät ja vilpoisat varvassandaalit ovat suosittuja kesäjalkineita. Kepeät kengät voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia ja vähemmän vakavia vammoja jalkoihin.

Pitkä käyttö altistaa ongelmille

Pitkien matkojen käveleminen varvassandaalit jaloissaan voi vaikuttaa askellukseen, sillä jalka ei saa tarvitsemaansa tukea. Lopputuloksena saattaa olla penikkatauti, jännetulehdus tai alaselkäkipu.

Varvassandaalien käyttö voi myös aiheuttaa kipua kantapohjan etu-sisäreunassa. varpaiden vetäytymistä koukkuasentoon ”vasaravarpaiksi” sekä rasitusmurtumia.

Varvassandaalit altistavat varpaat myös iskuille, puremille ja auringonpolttamille. Monelle ovat tuttuja myös varvassandaalien pitkästä käytöstä aiheutuneet rakot.

Ei ajamiseen, urheiluun tai ulkotöihin 

Varvassandaalien lyhyellä käytöllä ei ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin pitkällä. On kuitenkin tilanteita, joissa varvassandaaleita ei suositella käytettäväksi alkuunkaan.

Yksi näistä on auton ajaminen. Varvassandaalit lähtevät helposti jaloista ja voivat juuttua poljinten ja lattia väliin.

Toiseksi varvassandaaleita ei tulisi käyttää urheillessa, jolloin jalka kaipaa tukea. Varvassandaaleilla urheilu rasittaa jalkaa ja altistaa sen vammoille.

Kolmanneksi varvassandaalit tulisi vaihtaa järeämpiin kenkiin ulkotöitä – kuten ruohonleikkuuta, lapiointia tai puutöitä – tehdessä. Varvassandaalien käyttö raskaita asioita käsitellessä voi tietää reissua päivystykseen.

Varvassandaaleillekin on paikkansa

Ei varvassandaaleja kuitenkaan tarvitse täysin lakata käyttämästä. Niillä on virkansa tietyissä tilanteissa.

Varvassandaalit suojaavat jalkapohjia esimerkiksi julkisissa tiloissa leviäviltä jalkasieniltä. Lisäksi jalkineet toimivat esimerkiksi hiekkarannalla tai lyhyillä kävelymatkoilla lähikauppaan.

Lähde: Daily Mail, WebMD

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja