Tiesitkö? Punkilla ei ole silmiä!

Punkkikausi on alkanut. Ainakin koiranulkoiluttajat Etelä-Suomessa ovat joutuneet jo nyppimään punkkeja pois koirista. Tiesitkö näitä asioita punkeista?

Punkit ovat jälleen heränneet. Ne lähtevät liikkeelle keväällä kun lämpötila maaperässä nousee yli 5 asteeseen.

Punkki kuuluu hämähäkkieläimiin. Punkki elää 2-4 vuotta ja se tarvitsee veriaterian jokaisessa kehitysvaiheessaan. Lisäksi aikuinen naaras tarvitsee veriaterian vielä kyetäkseen munimaan.

Ei silmiä eikä hypi kimppuun

Punkilla ei ole silmiä! Se havaitsee ohikulkijan lähinnä kasvillisuuden liikkeen perusteella. Se kykenee myös aistimaan lämpösäteilyä ja ympäröivän ilman hiilidioksidivaihteluita. 

Punkki ei suinkaan hyppää ihmisen niskaan puskista ja pusikoista, se hädin tuskin kiipeää luonnossa metriä korkeammalle. Punkit viihtyvät aluskasvillisuuden joukossa, heinikossa ja pensaikoissa. 

Punkki odottaa sopivaa uhriaan esimerkiksi heinänkorren päässä ja tarttuu sekunnin murto-osassa ohikulkijan karvoitukseen tai vaatetukseen.

Punkki ei pure

Punkit eivät pure, vaan lävistävät ihon pistimellään.

Tavallisimmat alueet ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä. 

2 000 munaa!

Kun aikuinen naaras on saanut rauhassa imeä itsensä täyteen verta, se sulattelee sitä seuraavaan kevääseen ja munii sitten noin 2 000 munaa.

Punkki ei pidä kuivasta ja kuumasta, vaan sopivan kosteasta elinympäristöstä. Ne ovat aktiivisimmillaan keväällä ja loppusyksystä.

Punkit eivät kestä kovaa pakkasta, joten ne talvehtivat esimerkiksi pikkujyrsijöiden ja muiden eläinten turkeissa.

Näin poistat punkin:

– Käytä punkkipinsettejä tai muita pinsettejä. Voit myös nypätä punkin pois sormin, mutta varo puristamasta punkkia, ettei punkin imemä veri palaa takaisin. Punkin mahdollisesti kantama Borrelia-bakteeri saattaa tällöin siirtyä ihmiseen.

– Laita antiseptistä ainetta puremakohtaan ennen ja jälkeen punkin poiston

– Pese kädet ennen ja jälkeen punkin poistoa.

Rasvalla tukehduttamista ei enää suositella, koska punkki saattaa tukehtuessaan oksentaa, jolloin sen suolensisältö voi siirtyä ihmiseen tai kotieläimeen. 

Katso tutkija, mikrobiologi Elina Tonterin haastattelu punkeista ja Suomen tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat