Nyt ropisevat sateet ovat lottovoitto punkeille – näin tunnistat salakavalat nymfipunkit, jotka iskivät joukolla vauvan kimppuun Lohjalla

4:46
Videolla opastetaan, miten punkeilta suojaudutaan ja miten niiden leviämistä omaan pihapiiriin voi ehkäistä.

Puutiaisten eli punkkien määrä voi kasvaa loppukesällä, kun ne ryömivät esiin piiloistaan sateiden ansioista. Asiantuntija muistuttaa, että punkkien kanssa tulee olla tarkkana, sillä niiden toukat ja nymfit ovat vaikeasti havaittavissa.

MTV Uutiset kertoi torstaina lohjalaisen Lindholmin perheen tapauksesta, jossa pieneen lapseen tarttui suuri määrä vaikeasti erottuvia nymfipunkkeja.

Asiantuntijan mukaan puutiaisen nuoret kehitysvaiheet on hyvä muistaa, kun loppukesän sateet saattavat lisätä puutiaisten määrää.

Mutta mitä ovat nymfipunkit? 

Professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä kertoo, että puutiaisen elinkierrossa ensimmäinen vaihe on muna, josta kuoriutuu toukka. Se tarvitsee veriaterian, jotta se voi kasvaa nymfiksi eli puutiaisen nuoruusvaiheeseen. 

Myös nymfi tarvitsee veriaterian kehittyäkseen seuraavaan vaiheeseen. Se siis etsii ohikulkevia eläimiä, joihin kiinnittyä ja aterioida.

Miten nymfipunkin erottaa?

Nymfit ovat täysikasvuisen puutiaisen näköisiä, mutta pienempiä. Myös toukat muistuttavat täysikasvuista puutiaista, mutta niillä on kuusi jalkaa, nymfillä ja täysikasvuisella kahdeksan. 

Nymfit ja toukat ovat hieman vaaleamman ruskeita kuin aikuiset.

Toukka on alle 1 millimetrin kokoinen, nymfi 1-2 millimetriä. Molemmat näyttävät iholla hyvin pieneltä vaaleanruskealta pisteiltä.

– Ajatellaan, että puutiaiset ovat helposti havaittavia, mutta nymfit ja toukat ovat todella pieniä. Kun tarkkaan katsoo, erottaa raajat. Tarkkana kannattaa olla, Sääksjärvi sanoo.

– Kun punkkisyyniä tekee, se pitää tehdä aina tarkasti, koska nämä pienet pitäisi myös löytää. 

Täysikasvuinen koiraspunkki on noin 2,5 millimetrin kokoinen, ja sillä on tumma selkäkilpi. Naaras on 3,5 millimetriä, ja kilpi peittää vain ruumiin etuosan. 

Voivatko nymfit levittää tauteja samalla tavalla kuin täysikasvuiset punkit?

Kaikki kehitysvaiheet voivat kantaa TBE-virusta, joka voi aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Toukat eivät nykykäsityksen mukaan voi kantaa borrelioosia levittäviä bakteereja.

Nymfit voivat kantaa näitä molempia tauteja täysikasvuisten tavoin.

Leviävätkö ne jotenkin herkemmin kuin täysikasvuiset? 

Leviämisvauhdissa ei ole merkittäviä eroja. 

Niitä voi kuitenkin päästä kiipeilemään herkemmin ihmisen iholle, koska niitä on vaikeampi havaita kun ne liikkuvat iholla tai vaatteiden päällä.

Ihoon nymfit tarrautuvat yhtä hanakasti.

Punkkien määrä voi lisääntyä loppukesästä

Sääksjärven mukaan tänä kesänä on ollut paljon puutiaisia. Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin ylläpitämään Punkkiliven punkkikarttaan havaintoja on tullut jo yli 30 000 havaintoa. 

Punkkiesiintymien yksilörunsaudet vaihtelevat eri paikkojen välillä voivat olla hyvinkin paikallisia, kilometrinkin päässä runsaus voi vaihdella suuresti.

Loppukesällä havaintojen määrä todennäköisesti lisääntyy.

– Kun on ollut kuuma ja kuiva kesä, punkit ovat olleet piilossa. On voinut tuntua, että niitä on vähemmän. Mutta kun tulee sateita, ne aktivoituvat jälleen, Sääksjärvi kertoo.

–  Nyt kun lämpöä ja kosteutta riittää, niin havaintoja varmasti tulee lisää. Puutiaisilla menee aika hyvin tällä hetkellä. 

Paras keino suojautua puutiaisilta on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, joissa ei ole punkeille tarjolla reittejä iholle. Lahkeet tulisi siis pitää sukissa. Ulkoilun jälkeen tulee tehdä tarkka punkkitarkastus. 

Puutiaisaivokuumetta aiheuttavalta TBE-virukselta voi suojautua rokotuksella. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Jos punkin pureman ympärille tulee rinkulamainen jälki, voi se olla merkki borrelioosista ja sitä on syytä näyttää lääkärille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja