Tiesitkö: Nämä viisi virhettä voivat pilata taloutesi

Jos raha on tiukassa, saattavat pienetkin velat ja budjetin huomioimatta jättäminen

Eikö raha riitä kaikkeen? Vältä näitä virheitä, jos haluat pitää taloutesi raiteillaan.

1. Pieni velka ei haittaa ketään?

– Suurin virhe, jonka nuoret perheet yleensä tekevät, on mahdottoman velkataakan tekeminen. Tämä tapahtuu yleensä avioliiton alkumetreillä, sanoo nuorten taloudenpidosta kirjan kirjoittanut Stewart Welch Smartmoney-sivuston haastattelussa.

Kun velkaa on kertynyt useita tuhansia euroja, on sitä vaikeampaa suorittaa takaisin. Varo siis pieniäkin lainoja, sillä ne on aina maksettava takaisin.

– Esimerkiksi asuntolainaan ei saisi kulua kuin 28 prosenttia pariskunnan koko tuloista. Jos siihen lisätään muut velat, kuten opintolaina, saa summa olla noin 40 prosenttia palkkatuloista, hän jatkaa.

2. Budjetin laiminlyönti

Myös huonosti suunniteltu budjetti on suuri virhe.

– Ongelmana on, että rahaa käytetään ensin normaalisti ja säästetään, jos jotain jää. Loppukuusta rahat ovat kuitenkin useimmiten lopussa, sanoo taloussuunnittelija Steven Kaye Smartmoney-sivuston haastattelussa.

Kannattaa ensin budjetoida rahankäyttönsä laskuihin ja säästettävään summaan, ja vasta sen jälkeen selvittävät paljonko rahaa jää käytettäväksi kuukaudessa.

3. Eläkeikään on vielä matkaa – vai mitä?

Monet nuoret keskittyvät hieman lähempänä oleviin säästökohteisiin, kuten uuteen autoon tai asuntoon. Tämä on ymmärrettävää, mutta mitä kauemmin odotat säästämisen aloittamista eläkepäiviä varten, sen suurempia summia joudut myöhemmin makselemaan.

4. Vakuutukset ovat turhia?

Monet ovat alivakuutettuja, minkä lisäksi perhe saattaa ottaa kalliin vakuutuksen, jonka korvaussumma on kuitenkin pieni.

Perussääntö on, että henkivakuutuksen korvaussumma olisi noin kymmenenkertainen perheen vuosituloihin verrattuna.

5. Ei säästöjä pahan päivän varalle

Kaikki tietävät että pahan päivän varalle pitäisi säästää, mutta harva kuitenkaan tekee niin. Viisainta olisi pitää koko ajan noin kuuden kuukauden palkkaa vastaavaa summaa sukanvarressa, sillä mitä tahansa voi tapahtua.

Näin suuren summan säästäminen voi tosin tuntua vaivalloiselta, jos maksettavana on muun muassa asunto- ja opintolainaa. Jos kuitenkin siirrät pienen summan syrjään jokaisesta palkasta, tekee se vuodessa yllättävän paljon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja