Tiesitkö: Näin tuleva talvi vaikuttaa uneesi – vältä nämä virheet!

Talvi on pian taas täällä! Kylmien ilmojen lisäksi se vaikuttaa myös uneesi – esimerkiksi lämpimät patterit ja runsas sisällä oleskelu vaikuttavat öihisi.

Hyvä uni on tärkeä asia – myös talvella. Jotta saat riittävästi hyvää lepoa myös kylmään vuodenaikaan, vältä nämä virheet.

Huoneen lämpötila

Talvella patterit pidetään usein täysillä jotta kotona olisi mukavan lämmintä. Makuuhuoneessa lämpöä kannattaa kuitenkin laskea ennen nukkumaanmenoa. Liian lämmin huone saattaa hankaloittaa unensaantia, sillä nukkuessamme kehon lämpötila vaihtelee huoneen lämpötilan mukaan.

Kun kehon lämpötila on hieman viileämpi, saat todennäköisemmin unen päästä kiinni. Liian kylmä huone puolestaan vaikuttaa liian lämpimän huoneen tavoin. Väristessäsi kylmissäsi peiton alla tuskin nukahdat autuaasti uneen.

Vähäinen valo

Talven pimeyden takia ihmiset ovat helpommin unisia pitkin päivää. Koska pimeys tulee jo iltapäivällä, kehosi ei saa luontaista nukkumaanmenokäskyä pimeydestä nukkumaan mennessäsi.

Yritä viettää ainakin hetki päivästäsi ulkona päivänvalossa. Käy kahvitauollasi ulkona happihyppelyllä tai kävele aamulla töihin.

Myös erilaiset kirkasvalolamput ovat järkevä hankinta, sillä ne antavat tutkitusti energiaa ja hyvää oloa talvipäiviin.

Raskaat talviset ateriat

Talvella syömme helposti enemmän ja raskaammin kuin kesällä. Jos syöt ison aterian illalla ennen nukkumaanmenoa, kehosi joutuu työskentelemään kovemmin sulattaakseen ruoan. Tämä taas saattaa pitää sinut hereillä yöllä.

Pyri syömään päivällinen vähintään neljä tuntia ennen kuin menet nukkumaan, jotta ruoka ehtii sulaa vatsassasi eikä pidä sinua valveilla.

Vähäinen liikunta ja oleskelu sisällä

Liikunnalla on havaittu olevan yhteys unensaantiin. Talvella liikunta kuitenkin vähenee suurella osalla väestöstä ja päivät vietetään pitkälti sisätiloissa. Ota päivittäiseksi rutiiniksesi hyötyliikunta. Kävele rullaportaat seisomisen sijasta ja jätä auto kotiin ja kävele sen sijaan töihin tai bussipysäkille.

Päivittäinen pienikin liikunta ja raikas ilma tekevät unirytmillesi ihmeitä!

Liika nukkuminen viikonloppuisin

Kun joudut heräämään arkiaamuisin aikaisin töihin, on viikonloppuisin ihana jäädä sänkyyn köllöttelemään. Mutta mikäli nukut viikonloppuna liikaa, sekoittaa se helposti unirytmisi seuraavan viikon startatessa.

Kuiva talvi-ilma

Kylmä ja kuiva talvinen ilma kuivattaa helposti nenäontelosi. Kun nenäsi kuivuu, alat helposti kuorsata öisin. Kuiva ilma saattaa kuivattaa myös silmäsi, jotka ärtyessään ja punoittaessaan voivat haitata nukkumistasi.

Hae kuivan talvi-ilman aiheuttamiin oireisiin apua apteekista tai luontaistuoteliikkeestä ja pelasta unesi.

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat