10 vinkkiä parempaan uneen: Sano hyvästit väsymykselle!

Hyvän unen tärkein sääntö on terve keho ja säännöllinen päivärytmi. Jotta yösi sujuisivat mahdollisimman rauhallisesti, on sinun kiinnitettävä huomiota päivän tapahtumiin.

Omaan uneen voi vaikuttaa yllättävän paljon pienillä asioilla. Erityisesti säännölliset rutiinit ja rauhalliset illat takaavat paremman levon. 


1. Älä nuku liikaa

Kuten liian vähäinen unimäärä, myös liiallinen nukkuminen vaikuttaa vireystasoon ja terveyteen.

Esimerkiksi Cambridgen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan säännöllinen yli kahdeksan tunnin yöuni voi vanhemmiten jopa tuplata aivohalvauksen riskin.

Jos siis kärsit väsymyksestä päiväsaikaan, huomio unirytmisi. Päiväunet tekevät terää, mutta muista pitää ne noin puolen tunnin mittaisina. Yöllinen lepo on tärkeintä. 

2. Hidasta tahtia – tai nosta sitä!

Jos päiväsi ovat liian vauhdikkaita, se vaikuttaa nopeasti myös uneesi ja sen aiheuttamasta stressistä varoitetaan usein.

Kuitenkin myös tekemättömyys ja esimerkiksi liian helpot työtehtävät aiheuttavat stressiä, joka ei tee hyvää pidemmän päälle – aivot tarvitsevat haasteita. Jos siis koet että päiväsi ovat liian helppoja, aloita uusi harrastus ja pyri aktivoimaan aivojasi. 

3. Pura huolet ja tekemättömät tehtävät paperille

Usein kun yritämme nukahtaa, tekemättömät tehtävät ja ongelmat ihmissuhteissa pyörivät päässä. Jos tunnistat tästä itsesi, ota avuksesi kynää ja paperia ja pura huolesi paperille. 

Kirjoittamisella on yllättävän suuri vaikutus, sillä kun asiat ovat paperilla, sinun ei tarvitse pyrkiä muistamaan niitä. Kirjoittaminen auttaa myös ihmissuhdeongelmissa, sillä esimerkiksi kirjeen kirjoittaminen läheiselle auttaa sinua sanomaan ne sanat, jotka haluat, vaikka et lähettäisikään kirjettäsi kenellekään. 

4. Syö säännöllisesti ja ruokaa, joka tekee sinulle hyvää

Keho rakastaa säännöllistä rytmiä ja ruokailut ovat tärkeä osa rytmitystä.

Kiinnitä myös huomiota ruokavalioosi: terveellisyys on valttia, mutta sen kanssa ei saa mennä äärimmäisyyksiin. Välillä pitää myös herkutella, mutta liiallinen sokeri ja nopeat hiilihydraatit voivat vaikuttaa unen laatuun. 

5. Vältä sinistä valoa illalla

Elektroniset laitteet, kuten tabletit ja älypuhelimet heikentävät unen laatua, koska ne loistavat niin sanottua sinistä valoa. Se antaa aivoille viestin pysyä hereillä, minkä lisäksi informaatiotulva voi vaikuttaa vireystilaan. 

6. Huolehdi pedin ja makuuhuoneen puhtaudesta

Myös ympäristöllä on enemmän vaikutusta uneen kuin arvaatkaan. Tuuleta makuuhuone kunnolla ennen unille menoa ja huolehdi, että petisi on siisti. 

7. Viileä sisäilma tuo paremmat unet

Tutkimusten mukaan hieman viileässä huoneessa nukkuu paremmin, joten mikäli mahdollista, pidä makuuhuoneen lämpötilaa hieman alhaisempana kuin muiden huoneiden.

8. Vältä kofeiinia

Vanha, tuttu sääntö on, ettei kello kuuden jälkeen kannata nauttia kahvia tai muita kofeiinipitoisia ruokia ja juomia. Mikäli kärsit levottomasta unesta tai nukahtamisvaikeuksista, voi olla hyvä luopua niistä kokonaan hetkeksi. 

9. Liiku!

Hyvän olon ainekset eivät muutu: terveellinen ruokavalio, liikunta ja lepo kulkevat käsi kädessä. 

Jos et harrasta liikuntaa, aloita heti. Esimerkiksi reipas kävelylenkki töiden jälkeen tai vaikkapa työmatkapyöräily tekee hyvää myös unen laadulle. Vältä kuitenkin hikiliikuntaa ennen nukkumaanmenoa, koska se piristää. 

10. Mene lääkäriin

Moni vähättelee uniongelmiaan, mutta säännöllinen lepo on elintärkeää omallehyvinvoinnille. Jos tiedät kärsiväsi uniongelmista, älä vitkuttele, vaan mene lääkäriin. Usein ongelman taustalla on yksinkertainen syy, joka on helposti hoidettavissa, joten väsymyksestä on turha kärsiä. 

Lue myös:

    Uusimmat