Turun yliopiston Åbo Akademin, Karoliinisen Instituutin ja Uumajan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lyhytkestoisen muistin harjoittelu kannattaa, sillä jo lyhyessä ajassa voit saada hyviä tuloksia. Tämä näkyy helposti myös työelämässä!
Kun ajattelemme, päättelemme ja ratkaisemme ongelmia käytämme hyväksemme työmuistiamme, eli lyhytkestoista muistiamme. Se vaikuttaa
Suomalaistutkimuksen mukaan työmuistin treenaaminen kannattaa ja jo lyhyessä ajassa voimme saada hyviä tuloksia aikaiseksi. Harjoittelu lisää hermovälittäjäaine dopamiinin eritystä aivoissamme, millä on tutkimuksen mukaan merkitystä työmuistin säätelyssä ja aivojen joustavuudessa.
Kymmenen nuorta ja tervettä miestä treenasi työmuistiaan tietokoneohjelman avulla kolme kertaa viikossa viiden viikon ajan, 45 minuuttia kerrallaan. Työmuistisuoritus parani huomattavasti, mutta kontrolliryhmän tuloksissa ei tapahtunut muutoksia.
Harjoitustehtävissä tuli muistaa esimerkiksi peräkkäin kirjaimia ja koehenkilön tuli muistaa neljä viimeistä kirjainta kirjasarjan yhtäkkiä loppuessa.
Treenaa työmuistiasi!
- Työmuisti on herkkä häiriöille, kuten stressille, masennukselle ja kiireelle – pyri siis tasapainottamaan elämääsi!
- Koulutus ja elämänkokemus vaikuttavat voivat hidastaa ikääntymisen vaikutuksia muistiin. Siksi pääkoppaa tulisi käyttää vielä vanhanakin.
- Myös elämäntavat ovat tärkeässä osassa: Harrasta liikuntaa ja syö monipuolisesti – esimerkiksi kala- ja kasvirasvat ovat mannaa aivoille. Vältä alkoholia. lopeta tupakointi ja muista riittävä uni!
- Haasta itseäsi älyllisesti: Ratko ristikoita, pelaa tietopelejä, lue ja opiskele! Mitä tahansa, jonka avulla opit uutta ja käytät avoijasi. On hyvä myös tehdä uusia ja erilaisia aktiviteetteja: Esimerkiksi liikunta ja eri taidelajit ovat kokeilemisen arvoisia asioita.
- Kunnon aivojumppaa ovat uusien asioiden opettelu, käsillä tekeminen ja esimerkiksi laajat tekstikokonaisuudet.
- Myös sosiaalisuus on tärkeää aivojen hyvinvoinnille!
Lähteet: Turun yliopisto, Muistiliiton muistiopas
(MTV3)