Tiesitkö: Näin saat raha-asiasi kuntoon vuodelle 2014!

Onko taloutesi kuralla? Vuoden vaihtuessa moni lupaa kiinnittää huomiota raha-asioihin – näin teet lupauksestasi totta!

Raha-asioiden hoito ei ole vaikeaa. Tärkeintä on seurata, mihin rahasi kuluvat ja pohtia, voisitko käyttää ne järkevämmin.

1. Ynnää tulot ja menot yhteen

Minkä verran talouteenne tulee rahaa? Entä minkä verran sitä menee? Laske kuukausittaiset laskut yhteen ja selvitä, minne rahasi menevät.

Hyvä keino on myös pitää menoista päiväkirjaa: Minkä verran tänään käytit rahaa ruokaan, lääkkeisiin tai huvituksiin?

2. Luotot ja laskut lumipallovinkillä kuntoon

Jos taloutesi on pahasti pakkasen puolella, kokeile niin sanottua lumipallovinkkiä: listaa luotot yhteen pienimmästä suurimpaan, huomioi myös koron määrä – korkeakorkoiset lainat kannattaa maksaa mahdollisimma nopeasti pois.

Aloita ensin pienen luoton maksaminen niin suurella summalla kuin taloutesi kestää ja maksa suurempia luottoja vain minimin verran. Näin saat nopeasti pienen luoton pois talouttasi rasittamasta ja voit siirtää siihen käyttämäsi summan seuraavan velan maksuun. Maksa näin yksi velka kerrallaan pois.

Jos huomaat, ettei rahasi riitä kaikkien velkojen maksuun, ota yheyttä velkojiin ja talousneuvojaan mahdollisimman pian. Laskupinon huomiotta jättäminen on pahin mahdollinen virhe, jonka voit tehdä.

3. Karsi turhaa

Älä käytä rahaa holtittomasti, sillä pienistä puroista kasvaa tunnetusti suuria virtoja. Jos haluat säästää nopeasti, luovu muutamaksi kuukaudeksi kaikesta ylimääräisestä.

Tiesitkö, että luopumalla esimerkiksi päivittäisestä 5 euron heräteostoksesta säästät kuukaudessa 150 euroa? Tai luopumalla 60 euron ravintolaillallisesta viikonloppuisin saat säästöön noin 240 euroa? Laske pienien hemmotteluhetkiesi kustannukset yhteen, sillä summa voi hätkähdyttää.

4. Opettele kokkaamaan edullisia ruokia

Ruokakauppaan saa helposti menemään paljon rahaa, jos ostoksia ei suunnittele. Esimerkiksi makaronilaatikko, jauhelihakeitto ja kaalilaatikko ovat edullisia arkiruokia, joiden raaka-aineisiin ei kulu paljoa rahaa.

Haasta itsesi kokkaamaan vaikkapa kuukauden verran joka päivä itse ja edukkaista raaka-aineista. Muista myös jämien hyödyntäminen: Jos teet tänään lihakastiketta ja perunoita, voit seuraavana päivänä tehdä kastikkeen jämistä makaronilaatikkoa.

Jos haluat säästää nopeasti jotain tarkoitusta varten, siirrä normaalisti ruokaan kuluvat rahasi erilliselle säästötilille.

Alkoholi on järkyttävän kallista ja toisin kuin ruoka, sitä ei tarvitse kukaan elääkseen. Jos käytät esimerkiksi 20 euroa viikossa alkoholiin, se tekee 80 euroa kuussa.

6. Aloita säästäminen heti

Vaikka tulosi olisivat kuinka pienet, opettele säästämään ja laita joka kuukausi sivuun vaikka pieni summa kerrallaan. Pyri kasvattamaan summaa joka kuukausi.

Siirrä summa sivuun jo palkkapäivänä, jolloin joudut elämään pienemmillä tuloilla Kun sinulla on säästöjä, yllättävät menot eivät heilauta tiliäsi miinukselle. Ihannetilanteessa sinulla on useamman kuukauden tuloja vastaava summa säästössä.

7. Ovatko kaikki laskut ajan tasalla?

Monessa taloudessa on laskuja, joista voi karsia: Luetteko esimerkiksi kaikkia lehtiä ja voisiko Internet toimia pienemmälläkin teholla? Käy läpi laskusi ja katso, ovatko ne todella tarpeen.

8. Kilpailuta sähkösopimuksesi

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa, sillä erotus halvempaan sähköön voi olla huomattava. Kilpailutuksen voit tehdä helposti esimerkiksi osoitteessa Sähkövertailu.fi.

9. Lisää velkaa velkojen maksuun?

Yleensä uusi velko vanhojen velkojen maksuun on huonoin idea, jonka voit tehdä. Toisinaan se kuitenkin kannattaa. Jos esimerkiksi sinulla on usea pienempi ja kallis laina, kannattaa pankin kanssa neuvotella yhdestä suuremmasta lainasta, jolla saat kalliit lainasi kertaheitolla maksettua ja voit lyhentää yhtä, edullisempaa lainaa.

10. Poltitko jo näppisi?

Onko talouselämäsi loputon suo, josta et pääse ylös? Ota yhteyttä velkaneuvontaan tai esimerkiksi Takuu-Säätiöön, josta voit saada apua silloin, kun velkataakka on kasvanut liian suureksi.

Velkaneuvontaan kannattaa ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun koet tarvitsevasi vain neuvoja ja apua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat