Tiesitkö: Näin saat puolen vuoden palkan säästöön huomaamatta!

Asiantuntijoiden mukaan jokaisella tulisi olla säästössä 6–24 kuukauden palkkaa vastaava summa, jotta oma talous on turvattu suurilta karikoilta. Ajatus voi tuntua hurjalta, mutta näillä vinkeillä voit säästää sen ilman, että sinun täytyy kääntää elämäsi ympäri.

Näillä kymmenellä vinkillä perustat hätävararahaston ja takaat tulevaisuudenturvan taloudellesi!

1. Aloita pienestä

Älä huolehdi siitä, kuinka paljon pystyt kuukaudessa säästämään, sillä pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Laita jokaisesta palkastasi tietty summa säästötilille. Oli summa sitten 20 euroa tai 100 euroa, tärkeintä on että aloitat säästämisen.

Säästötilillä oleva summa alkaa ajan myötä kertyä suuremmaksi, sillä säästämiseenkin voi koukuttua, jolloin pottia haluaa kasvattaa jatkuvasti.

2. Siirrä säästösumma erilliselle tilille maksaessasi laskuja

Palkkapäivänä maksetaan kaikki pakolliset kuukausittaiset laskut. Maksa tästä lähtien tietty summa rahaa säästötilillesi laskujen maksun yhteydessä, ja kuvittele että maksu säästötilille on kuin yksi lasku muiden joukossa. Näin et unohda siirtää rahaa säästötilillesi myöhemmin, vaan saat kertakirpaisulla hoidettua niin säästötilin kartuttamisen kuin laskujen maksunkin.

3. Karsi ylellisyydet

Mieti tämänhetkistä kulutuskäyttäytymistäsi, ja etsi asioita joita voisit karsia viikoittaisesta kulutuksestasi. Jos juot esimerkiksi joka aamu töihin mennessäsi kahvilasta ostettavan erikoiskahvin, joka maksaa 4 euroa, kertyy aamukahvikuluiksesi kuukaudessa 80 euroa.

Jos alat juoda aamukahvin päivittäin kotonasi ja laitat aiemmin kahviin käyttämäsi rahat säästötilille, voit säästää vuodessa 960 euroa! Mieti siis mitä kuluja voit elämästäsi karsia, ja aloita säästäminen heti tänään.

4. Listaa velat ja maksa niitä pienimmästä suurimpaan

Tehokas keino päästä eroon luotoista ja lainoista, on listata ensin ne pienimmästä suurimpaan ja aloittaa maksaminen pienimmästä lainasta. Maksa muita lainoja pois vain sen verran, kuin pakollista. Kun olet saanut pienimmän velkasi pois, siirry seuraavaan ja lisää aikaisemmin jo maksettuun lainaan kuluneet rahasi seuraavan lainan maksuun.

On erittäin tärkeää, että et käytä kaikkea liikenevää rahaa lainojen maksuun, sillä sinun on maksettava myös itsellesi vararahastoa. Näin et joudu lainaamaan lisärahaa tai nostamaan luottokortilta käteistä, kun yllättävä rahantarve iskee.

5. Pyöristä ostokset ylöspäin

Aina tehdessäsi ruokaostoksia, pyöristä ostoksiin käytettävä budjetti suuremmaksi kuin se onkaan. Jos käytät normaalisti ruokaostoksiin 240-270 euroa kuussa, pyöristä budjetin summa nyt 300 euroon. Älä kuitenkaan käytä koko summaa ruokaostoksiin, vaan osta ruokaa samalla summalla kuin eiemminkin. Ylimääräiset, ruokaostoksiin budjetoimasi rahat voit siirtää säästötilillesi.

6. Lopeta tupakointi, vähennä juomista

Nautintoaineet kuten tupakka ja alkoholi ovat suuria rahareikiä. Jos ostat päivittäin 5 euroa maksavan tupakka-askin, kertyy tupakointikustannuksiksi vuodessa huikeat 1680 euroa! Mieti siis haluatko pilata tupakoinnilla sekä terveytesi että taloudellisen tilanteesi, vai olisiko kenties aika lopettaa. Jos pistät päivittäin tupakkaan säästämäsi 5 euroa suoraan säästötilillesi, voit säästää viidessä vuodessa 8400 euroa sillä rahalla jonka aiemmin poltit nikotiinina ilmaan!

Myös alkoholi on Suomessa kallista, joten alkoholin vähentämisellä voit säästää huimia summia. Seuraavan kerran kun menet baariin, tilaa joka toinen alkoholiannos limua tai vettä. Säästät sekä rahaa että aivosolujasi, ja kiität itseäsi seuraavana päivänä!

7. Estä pääsy säästötilillesi

Kun säästötilillesi alkaa kertyä rahaa, sinua saattaa houkuttaa rahojen tuhlaaminen. Pidä siis huoli, ettet pääse helposti käsiksi säästötiliisi. Älä hanki tiliä varten pankkikorttia, näin et pääse käyttämään rahoja hetken mielijohteesta.

8. Myy autosi

Jos perheessäsi on kaksi autoa, voisi olla aiheellista miettiä tarvitsetteko oikeasti kumpaakin. Isompikin perhe pärjää hyvin yhdellä autolla, mikäli auton käyttö suunnitellaan hyvin jokaiselle viikolle erikseen. Jos asut alueella jossa julkiset liikennevälineet liikennöivät, voi olla että julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen säästäisi rahan lisäksi myös aikaasi, sillä ruuhkissa mateleminen ja jatkuva parkkipaikan etsiminen vie usein aikaa enemmän kuin bussimatka.

9. Säästä suurin osa veronpalautuksista ja lomarahoista

Jos saat veronpalautuksia tai bonuksia työnantajaltasi, siirrä saamasi rahat välittömästi säästötilille. Kun rahat ovat turvassa säästötilillä, vältyt kiusaukselta tuhlata rahat.

Veronpalautukset ja bonukset ovat ylimääräistä, kuukausittaiseen budjettiisi kuulumatonta rahaa, siksi arkinen taloutesi ei horju vaikka et rahoja heti käyttäisikään.

10. Istu iltaa kotona

Älä ravaa baareissa, sillä ravintolassa syöminen ja kalliiden drinkkien juominen yökerhoissa on todella hyvä tapa saada rahat kulumaan nopeasti. Pyydä silloin tällöin ystäväsi istumaan iltaa luoksesi sen sijaan että menisitte ulos syömään.

Pyydä jokaista ystävääsi tuomaan mukanaan jotain syötävää, näin illan tarjoilut hoituvat nyyttäri-periaatteella, etkä joudu yksin illanvieton maksumieheksi.

Lähteet:

Terhi Majasalmi, Totuus taloudestasi (Talentum)

www.martat.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat