Tiesitkö: Näillä nikseillä pääset steariinitahrasta helposti eroon!

Suomalaiset tukeutuvat yleensä takkatulen ja kynttilöiden piristävään voimaan talven synkkinä iltoina.

Viileinä ja pimeinä iltoina haetaan usein lohtua lämmittävästä takkatulesta tai kynttilänvalosta. Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara kertoo, kuinka kynttilävahasta ja noesta syntyvät likaläikät saa pestyä.

Kynttilävaha

Pimentyvien aikojen alla on ihana nautiskella illallisia kynttilänvalossa, mutta joskus steariinia saattaa hieman luiskahtaa pöytäliinalle tai vaatteille. Kynttilävahan poistaminen on onneksi suhteellisen helppoa. Marttojen erikoisneuvoja Jukkaran neuvoilla kyseisen ongelman saa selvitettyä nopeasti.

– Kuiva steariini lähtee rapsuttamalla, vaikka tylsällä veitsellä tai ihan kynnellä, Jukkara kertoo.

Hieman haasteellisempien tahrojen kanssa voi hyödyntää silitysrautaa ja talouspaperia. Tahran oikea puoli tulee kääntää alaspäin silityspöytää vasten. Muista asetella kuitenkin talouspaperia tahran päälle sekä kankaan toiselle puolelle. Silitysrauta kannattaa pitää miedolla lämmöllä ja silittää tahrakohtaa. Vaihda talouspaperi uuteen, jotta steariini saadaan kokonaisuudessaan pois.

– Silitysrauta käsittelyn jälkeen paita kannattaa pestä sappisaippualla ja pestä sitten koneessa, erikoisneuvoja sanoo.

Jos pelkkä rapsuttaminen tai käsittely silitysraudan kanssa eivät tehoa, voi myös kokeilla lakkabensiiniä.

– Laita lakkabensiiniä talouspaperiin ja painele kynttilävaha pois. Käsittelyn jälkeen hoito-ohjeen mukainen pesu, Jukkara toteaa.

Lakkabensiini on kuitenkin hyvin voimakas aine, joten kannattaa aluksi testata kankaan kääntöpuolelle, ettei se haalista kankaan väriä.

Noki

Talvella on ihana lämmittää uuni tai viihtyä nuotion äärellä valmistaen esimerkiksi lämmintä kaakaota. Vaatteisiin saattaa kuitenkin tulla paljon nokea. Marttojen erikoisneuvoja Jukkara kertoo, kuinka noesta pääsee helposti eroon.

– Ensiksi vaate kannattaa ravistella tai harjata harjalla. Seuraavaksi tahrakohta tulee huuhdella ja hangata käsin esimerkiksi nestemäisellä pyykinpesuaineella. Tämän jälkeen vaate kannattaa pestä hoito-ohjeiden mukaisesti, nainen kuvailee.

Jukkaran mukaan pesunkin jälkeen savulle tuoksuva vaate kannattaa käyttää pesulassa neutralisointikäynnillä.

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat