Ripsiväriä, meikkivoidetta tai huulipunaa vaatteessa? Nappaa vinkit itsepäisten meikkitahrojen puhdistamiseen

Ripsiväriä, meikkivoidetta tai huulipunaa vaatteessa: Testasimme kolme netin puhdistuskikkaa – yksi ylitse muiden 3:29
Testasimme kolme netin puhdistuskikkaa meikkitahrojen poistamiseen – katso miten niksit toimivat!

Kosmetiikan saa sitä todennäköisemmin irti vaatteesta, mitä aikaisemmin tahraa lähtee poistamaan.

Useimmat kosmetiikkaa ja meikkejä käyttävät ihmiset joutuvat välillä tuskastelemaan pyykinpesun yhteydessä, kun meikkivoide ei tunnu lähtevän millään suosikkipaidan kauluksista.

Vahinkoja sattuu ja käsi saattaa lipsahtaa, jolloin tekstiileistä joutuu puunaamaan irti myös esimerkiksi ripsiväriä, huulipunaa tai vaikkapa kynsilakkaa.

Kokosimme yhteen niksejä, joilla itsepäisempienkin meikkitahrojen pitäisi lähteä irti vaatteista. Muista, että meikki lähtee kankaasta sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä aikaisemmin lähdet tahraa poistamaan. Kannattaa huomioida, että herkkiä kankaita, kuten silkkiä, ei kannata hangata vahvoilla pesuaineilla.

Yllä olevalla videolla kolme puhdistuskikkaa testissä!

Meikkivoide

Meikkivoidetta kauluksissa? 

Martat vinkkaavat laittamaan tahra-alueen päälle joko nestemäistä pyykinpesuainetta tai sappisaippuaa ja antamaan vaikuttamaan hetken.

Sitten tekstiili tulisi pestä valkaisuainepitoisella pyykinpesunaineella niin korkeassa lämpötilassa, kuin vaatteen hoito-ohje antaa myöden.

Mitä sappisaippua sitten on? Tuotetta on saatavilla usealta eri valmistajalta, mutta esimerkiksi Dr. Beckmannin sivuilla sappisaippuan selitetään koostuvan saippuasta ja tuotantoeläinten sapesta valmistetusta uutteesta. Sappi emulgoi rasvaa tehden sen vesiliukoiseksi.

Sappisaippuan sopivuus tekstiilille kannattaa testata huomaamattomassa kohtaa, ennen laajempaa käyttöä.

Ripsiväri

Ripsivärin saattaa saada puhdistettua tekstiilistä, mutta vedenkestävä ripsiväri saattaa olla asia erikseen.

Martat neuvovat levittämään tahrakohtaan nestemäistä pyykinpesuainetta, hieromaan kevyesti pesuainetta tahraan ja huuhtelemaan aineen pois lämpimällä vedellä. Vasta sitten vaate laitetaan pesukoneeseen ja pestään niin korkeassa lämpötilassa, kuin vaatteen hoito-ohje antaa myöten.

Good Housekeeping -sivusto tarjoilee vaihtoehtoisen tavan saada ripsiväritahra irti vaatteesta. Apuna tahranpoistossa käytetään meikinpoistoliinoja, joissa mainitaan niiden tehoavan nimenomaan vedenkestäväänkin ripsiväriin.

Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei meikinpoistoliina sisällä öljyä, sillä se saattaisi vain pahentaa tahraa.

Aseta tasolle palanen talouspaperia ja sen päälle tahrapuoli talouspaperia kohti likaantunut vaate. Hankaa tahrakohtaa sen nurjalta puolelta sitten hellävaroen meikinpoistoliinalla, ikään kuin "työntäen" tahran talouspaperiin. Kun likaa ei vaikuta enää irtoavan, hiero tahraan tahranpoistoainetta ja pese sitten pesukoneessa vaatteen hoito-ohjeen mukaisesti.

Huulipuna

Huulipunatahroissa voi Marttojen mukaan hyödyntää jälleen sappisaippuaa. 

Ensimmäinen vaihtoehto huulipunatahran puhdistamiseen on esikäsitellä likainen aluea sappisaippualla, nestemäisellä pesuaineella tai tahranpoistoaineella ja pestä sitten pesukoneessa niin korkeassa lämpötilassa, kuin vaatteen hoito-ohje antaa myöten.

Toinen vaihtoehto on käsitellä tahra ennen koneessa pesua lakkabensiinillä, eli mineraalitärpätillä. Huuhdo lakkabensiini pois ja käsittele tahra sitten vielä nestemäisellä pyykinpesuaineella ja huuhtele käsittelykohta vedellä. Pese vaate pesukoneessa vaatteen hoito-ohjeen mukaisesti.

Testaa ennen lakkabensiinillä läträämistä jossakin huomaamattomassa kohtaa vaatetta, että aine soveltuu kyseessä olevan tekstiilin käsittelyyn.

Reader's Digest suosittelee kokeilemaan huulipunatahrojen poistamisessa myös hieman kylmähoitoa. 

Aseta tahrallinen vaate pakkaseen 20 minuutiksi ja raaputa sitten lusikan tai voiveitsen avulla irti lähtevä meikki pois tahran päältä. Aseta sitten tahrakohdan päälle puhdas ja kuiva liina. 

Kostuta toista puhdasta liinaa ja lisää siihen hieman astianpesuainetta. Tuputtele kostutetulla liinalla tahraa sen nurjalta puolelta. Pidä huoli, ettet taputtele tahraa liinan jo likaantuneilla kulmilla, ettet vahingossa levitä meikkitahraa kankaaseen uusiksi. Huuhtele tahrakohta sitten lämpimällä vedellä.

Levitä tahrakohdan päälle vielä hieman nestemäistä pesuainetta ja hiero aine tahraan hellästi pehmeäharjaisen hammasharjan avulla. Anna aineen vaikuttaa 20 minuuttia, ennen kuin nakkaat vaatteen pesukoneeseen. Pese niin korkeassa lämpötilassa, kuin vaatteen hoito-ohje antaa myöden.

Kynsilakka

Jos kynsilakka lipsahtaa itse kynsistä tekstiilien puolelle, avun voi Marttojen mukaan löytää niinkin loogisesta tuotteesta kuin öljyttömästä kynsilakanpoistoaineesta. 

Ennen tahranpoistoa kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei käsiteltävä tekstiili sisällä asetaatti- tai triasetaattikuituja, sillä ne eivät kestä asetonilla puhdistusta.

Kynsilakkatahraa käsitellään kankaan ja itse tahran nurjalta puolelta ja sitten vaate pestään valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella.

Kynsilakkaa voi olla kuitenkin vaikeaa saada kokonaan pois, mutta tahraa voi koittaa pehmentää ja haalistaa ennen pesua myös sappisaippualla ja hiuslakalla.

Lähde: Martat

Lue myös:

    Uusimmat