Tiesitkö? Myös koirat ja kissat voivat palaa auringossa – näin suojaat lemmikkiäsi oikein

Vinkit koiran suojaamiseksi helteellä 7:47
Katso videolta vinkkejä koiran suojaamiseen helteeltä!

Auringon porottaessa ihmiset ovat tottuneet suojaamaan itseään vaatteilla, aurinkorasvalla ja varjoon hakeutumisella. Samat asiat tulisi muistaa myös lemmikkien kohdalla. 

On täysin mahdollista, että oma lemmikki ruskettuu kesällä. 

Koirilla ja kissoilla on ihossa soluja, jotka tuottavat pigmenttiä ihoon ja karvoihin. Nämä samat solut määrittelevät eläimen värin. 

– Solut voivat auringossa oleilun seurauksena tuottaa enemmän pigmenttiä. Tällöin esimerkiksi koiran talvella vaaleampi kirsu pigmentoituu, eli tummuu mustaksi kesällä, tai iho tummuu, kertoo eläinlääkäri, VallilaVetin johtaja Anneli Kaustia

Melaniini suojaa eläimen tummaa ihoa auringolta jonkin verran. Sama asia ei päde vaalean ihon kohdalla.  

– Lemmikin iho ei ruskettumalla "totu" aurinkoon, Kaustia muistuttaa. 

Koiran ja kissan iho voikin pahimmassa tapauksessa palaa auringossa. Suomessa lemmikkien palamistapaukset ovat kuitenkin vielä melko harvinaisia ja niitä esiintyy lähinnä karvattomilla koirilla.  

Näin suojaat lemmikkiäsi 

Koirien ja kissojen karva suojaa eläimiä tehokkaasti. Ruskettumiselle tai palamiselle altteimpia rotuja ovatkin karvattomat rodut sekä hyvin lyhytkarvaiset ja väriltään vaaleat rodut.  

Riskiä lisäävät myös lyhyeksi ajetut kohdat kaikilla roduilla. 

Osalla ihmisistä on tapana trimmata koiralle kesäturkki. Kaustia muistuttaakin, että turkin kevennys voi helpottaa koiran oloa kesällä, mutta liian lyhyeksi ajettu karva voi edesauttaa ihon palamista. 

Koiran ihoa voi suojata myös vaatteilla tai koirille tarkoitetuilla aurinkorasvoilla. 

– Aurinkorasvoja käytetään karvattomilla koirilla. 

Kovalla paisteella olisi suositeltavaa välttää ulkoilemista päivän kuumimpaan aikaan ja lenkkeillä sen sijaan aamuisin ja iltaisin. Eläimet hakeutuvat yleensä itse varjoon, jos se vain on mahdollista. 

– Lemmikkiä ei saa koskaan jättää helteellä yksin autoon. Sitä ei myöskään saa jättää yksin ulos kytkettynä tai häkkiin, jolloin ei pääse itse varjoon, Kaustia painottaa. 

Lämpötila nousee autossa nopeasti ja varjoinenkin paikka voi olla hetken kuluttua suorassa paisteessa. 

– Lämpöhalvaus voi tappaa nopeasti. 

Entä jos lemmikin iho palaa auringossa?  

Ihon palaminen on kivulias prosessi myös koirilla ja kissoilla.  

Se vaurioittaa soluja ja aurinko voi altistaa lemmikin erilaisille ihosyöville. Tästä syystä lemmikin ihon palamisen ennaltaehkäisy olisi erittäin tärkeää. 

– Jos vahinko on jo sattunut, estä jatkoaltistus auringolle ja ole yhteydessä eläinlääkäriin. 

Lue myös:

    Uusimmat