Tiesitkö, miltä suositut radioäänet näyttävät? – "Näin ulkonäköämme kommentoidaan"

Radiojuontajat tulevat koko kansalle tutuiksi äänensä ja persoonansa ansiosta, mutta radio jättää heidän ulkonäkönsä arvailujen varaan. Suositut radioäänet paljastavat, kuinka kuulijat ovat heidän ulkonäköään kommentoineet.

Radio on armollinen media, sillä se jättää tilaa mielikuvitukselle. Moni kuuntelija luokin suosikkijuontajastaan jonkinlaisen mielikuvan ja käsityksen. Vastaako samettiääninen suosikkijuontajasi todellisuudessakin kuvitelmaasi kauniista ja komeasta suloäänestä?

"Ransu-koiran näköinen hampuusi"

Radio Novallakin äänessä ollut suosikkijuontaja Kimmo Vehviläistä kuullaan nykyään Radio Aallon taajuuksilla. 17 vuoden radiotyörupeamansa aikana Kimmo on tullut monelle kuulijalle niin tutuksi, että he uskovat tunnistavansa hänet ulkonäöltäkin.

– Miellyttäväksi koetun äänen omistaja kuvitellaan todella komeaksi tai kauniiksi, ja sitten se pettymys on aika kova, kun tällainen Ransu-koiran näköinen hampuusi kävelee vastaan, Kimmo naureskelee.

Kimmo kokee tekevänsä parhaan vaikutuksen juurikin radiossa. Esimerkiksi erään festivaalialueen lipunmyynnissä hänelle oli parahdettu, että sen Vehviläisenhän piti olla pitkä, tumma ja komea.

Mies on nähty myös television juontohommissa. Elämä lapselle -konsertin juontokeikan jälkeen tosin eräs katsoja oli kehottanut, että tuo Uuno Turhapuron näköinen kaveri pitäisi viedä televisiosta takaisin radioon.

Kimmo tunnistetaan toisinaan kadulla äänensä ansiosta. Hän kertoo, että esimerkiksi kaupan kassa on voinut tarkastaa nimen pankkikortista tutun äänen kuullessaan.

– Usein ihmiset tuijottavat epäuskoisina, esimerkiksi hississä, kun joutuvat kuuntelemaan taukoamatonta höpötystäni. Suorastaan kuulen, kuinka ne miettivät: "Missä olen kuullut tuon äänen? Miksi? Kuka toi on?"

Pitkä blondi ja lyhyt brunetti

Sari Seppälä ilahduttaa kuulijoita Radio Novalla. Pitkä ja vaalea nainen kuulostaa kuulemma aivan erilaiselta kuin miltä hän todellisuudessa näyttää.

– Kuulijat eivät usko, että olen blondi. Kuulostan kuulemma hieman pyöreältä, lyhyehköltä brunetelta, jolla on kaulin koko ajan kädessä komentelua varten, Sari kuvailee.

Kaduilla radioääni saa kulkea rauhassa tuntemattomana. Poikkeuksena ovat Sarin omat kotikulmat.

– Omilla kylillä, eli Keski-Uusimaalla Tuusula–Kerava–Järvenpää-akselilla, ihmiset tunnistavat ja baarissa rohkaistuvat sanomaan "seppäläpälä" ja "mää oon kuunnellu sua".

Usein ihmiset tosin huomaavat, että Sari on kummasti tutun oloinen. Ääni vain ei yhdisty kasvoihin.

– Kerran laivalla juttelin tyypin kanssa vessassa, ja lopuksi mimmi totesi minulle, että sä muuten muistutat ihan sitä yhtä radiojuontajaa, sitä Novan Seppälää. Totesin vaan, että "ai, no, toivottavasti se on hyvä typpi, jos multa näyttää", Sari nauraa.

Sanna Kojo juontaa Ylen Radio Suomessa muun muassa suosittua Entisten nuorten sävellahjaa. Tosin kuin blondi Sari, Sanna kuulostaa kuulijoiden korviin pitkänhuiskealta, pitkäkutriselta vaaleaveriköltä.

– Olen kaikkea muuta: 158,5 cm täyttä tavaraa, ja harmaat hohtavat iän karttuessa kirkkaammin, Sanna toteaa.

Moni tunnistaa Sannan kaupan kala- ja lihatiskillä äänestä, mutta muistetaan hänet näöltä televisiostakin esimerkiksi euroviisujen yhteydestä. Televisiokasvoa mieluummin Sanna kuitenkin pitäytyy radiopersoonana.

– Pidän radiosta välineenä, koska se antaa liikkumavaraa mielikuville.

Ikä ja paino herättävät keskustelua

Iskelmäradion Aamuvirkkulaa luotsaavat Timo Virkkula ja Anna-Mari Raaska.

Timo kertoo, että kuulijoiden kommentit liittyvät yleensä ikään tai painoon – onneksi kuitenkin positiivisessa mielessä.

Miehen ääni kuulemma kuulostaa ikäistään vanhemmalta, ja nuorella iällä sen takia on jäänyt työpaikkakin saamatta.

– Minulle sanottiin, että "Me kyllä etsimme hieman nuorempaa henkilöä". Ikääni en ollut vielä ehtinyt kertomaan.

Painoon liittyvät kommentit ovat päässeet jo osaksi lähetystäkin, sillä ohjelmanumerossa Aamuvaaka Timo kapuaa punnittavaksi suorassa lähetyksessä.

Ääni paljastaa Timon henkilöllisyyden toisinaan myös radion ulkopuolella.

– Viimeisin kokemus oli, kun vein poikaani lääkäriin, ja tohtori kovasti kiitteli aamuista puheenvuoroani teinien käytöksestä kaupungilla, Timo kertoo.

– Toki saattoi olla, että pojan sukunimen näkeminen varauskirjassa oli jo johtanut ajatukset siihen mahdollisuuteen, että isä saattaa olla se sama radiomies, jota tuli aamulla kuunneltua

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Iskelmä Radio, Radio Nova, Yle Radio Suomi, MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja