Kovaa kohua radioaalloilla: Muistatko nämä tempaukset?

Railakkaissa radio-ohjelmissa kuulijoita pyritään toisinaan hätkähdyttämään ja kohahduttamaan.

Aika ajoin radiotempaukset saavat palstatilaa muissakin medioissa. Oletko kuullut näistä hullutuksista?

Mysteerimummon mammonat

Tammikuun alussa Helsingin Stockmannin eteen ajeli limusiini, josta noussut rouva alkoi auliisti jaella seteleitä hämmentyneille ohikulkijoille. Hetken aikaa mysteerimummo piti valtakuntaa jännityksessä: onko kyseessä lottovoittaja, hyväntekijä vai mielenterveyspotilas?

Mummotempauksen takaa paljastui kuitenkin uudelleen käyntiin pärähtänyt Radio City. Kikka oli kanavan mediatemppu.

Kimppakivaa ja eläinrääkkäystä

Vuoden 2000 kesällä radiokanava Kiss FM:n suositun aamushown kuulijoilta menivät kahvit väärään kurkkuun, kun studiossa harrastettiin ryhmäseksiä suorassa lähetyksessä.

Aamushow oli kysellyt kuulijoiltaan, mitä he haluaisivat tehdä suorassa lähetyksessä. Kuinka ollakaan, muuan pariskunta tarttui tilaisuuteen toteuttaa fantasiansa kimppakivasta, ja seurauksena lemmen äänet kaikuivat studiosta suorana eetteriin. Kolmas pyörä oli houkuteltu mukaan juuri lähetyksen kautta.

Tempaus tuotti paitsi paljon palstatilaa myös lukuisia tuohtuneita yhteydenottoja puolesta ja vastaan.

Myöhemmin Kiss FM järkytti kuulijoitaan testaamalla koiran musiikkimakua lähetyksessä. Hauva istutettiin studioon kuulokkeet päässään, ja sitten sille soitettiin musiikkinäytteitä. Iltapäivälehdet uutisoivat kuuntelijoiden kuohahtaneen moisesta eläinrääkkäyksestä.

Juontaja pistää itsensä likoon

Radio on intiimi media, joka jättää mielikuvituksen varaan. Radio Novan juontaja Sari Seppälä ei puolestaan jättänyt työtovereiltaan mitään arvailujen varaan, vaan istahti studioon viime kesänä ilman rihmankiertävää.

Juontajan nakuilu herätti närää ja kohua kuuntelijoissa ja poiki kirjoituksia iltapäivälehtiin.

Radio NRJ puolestaan herätti pahennusta "kännitestillä" vuonna 2008. Suorassa lähetyksessä kuullulla tempauksella pyrittiin havainnollistamaan alkoholin vaikutuksia ihmiseen.

Juontaja Mikko Suursalmi kittasi testipäivänä 12 tunnin aikana kaiken kaikkiaan 24 tölkkiä olutta. Tunnin välein juontaja puhallutettiin, ja juomisen vaikutusta esimerkiksi ajokykyyn kokeiltiin studioon tuodulla pelikonsolilla.

Kännäys koetteli myös kuulijoiden korvia, hermoja ja moraalia, ja jälleen kerran kanavalle tulvi paitsi palautetta myös iltapäivälehtien toimittajien yhteydenottoja.

Juontaja voi pistää itsensä likoon myös tutkivan journalismin nimissä. Esimerkiksi Radio Cityn Ile Jokinen testasi 1990-luvun alussa, mistä Helsingin tehostetussa jalankulun valvonnassa oli kyse. Lähetyksessä kuultiinkin, kuinka Ile oli kontannut pitkin kantakaupunkia ja joutunut poliisin puhalluttamaksi. Matka sai jatkua, kun vammaa tai päihtymystä ei havaittu.

Radio tekee murron

Osattiin radioaalloilla repäistä toki jo aiemminkin. Aikansa kohureportteri ja varsinainen tosiradion edelläkävijä Usko Santavuori tuli tunnetuksi rajoja rikkovista, oivaltavista ja suursuosion saaneista sensaatiojutuistaan.

Santavuori muun muassa hyppäsi lentokoneesta ja sukelsi merenpohjaan äänitysvehkeillä varustautuneena Kaikkein kuuluisin Santavuoren tempauksista on kuitenkin uraauurtava tosiradio-ohjelma Radio tekee murron vuodelta 1950.

Ohjelmassa toimittaja tekee valemurron radioliikkeeseen ja joutuu kuulijoiden jännitykseksi kiipeliin. Viranomaiset eivät tienneet ohjelmasta, vaikka Santavuori oli kysynyt asialle luvan poliisipäälliköltä. Kohuformaatin lisäksi keskustelua virisi poliisien nauhalle tallentuneista kovista otteista ja kiroilusta. Tapauksen pohjalta tehtiin myöhemmin myös elokuva.

Kepposia kerran vuodessa

Jokainen itseään kunnioittava radiokanava pilailee ainakin kerran vuodessa, ja aprillipäivänä se on jopa suotavaa.

Radiossa on lupailtu muun muassa halpaa kaljaa, uutisoitu Turun linnan itäsiiven purkamisesta parkkipaikkojen tieltä ja raportoitu Pohjois-Karjalasta löydetystä kaksikerroksisesta järvestä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja