Tiesitkö? Kevätsiivous täytyy tehdä myös ilmanvaihtolaitteille

Talven vaihtuessa kevääseen moni tekee kodissaan perusteellisen kevätsiivouksen. Samalla kannattaa puhdistaa myös ilmanvaihtolaitteet.

Koneelliset ilmanvaihtokoneet ovat nykyään itsestäänselvyys monessa kodissa. Ilmanvaihtolaitteiden puhtaanapitoon ei kuitenkaan aina muisteta kiinnittää huomiota.

Keväällä ilmaan nousee paljon pölyä, joka kulkeutuu myös ilmanvaihtokoneisiin. Onkin siis tärkeää, että suodattimien kuntoa tarkkaillaan.

Tee näin:

Katkaise ilmanvaihtokoneen virta. Kukaan ei saa päästä käynnistämään konetta puhdistuksen aikana.

Tarkista suodattimien puhtaus. Muista vaihtaa ne tarpeeksi usein. Suodattimia on sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten ja kumman tahansa likaantuminen vaikeuttaa ilman vaihtumista asunnossa.

– Muista kääntää ennen kesää lämmön talteenotto kesäasennolle. Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on nimittäin levylämmönsiirrin, josta löytyy kesäasento. Tämä tarkoittaa sitä, ettei lämmön talteenotto ole toiminnassa ja sisään saadaa viileämpää ulkoilmaa, joka vähentää esimerkiksi jäähdytyksen tarvetta. Lämmönsiirriin voidaan irrottaa pesua varten ja se onkin hyvä pestä joka toinen vuosi.

– Jos asut huoneistossa, jossa ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on sinulla luultavasti koneellinen poisto. Tässä tapauksessa kevätsiivouksesi on puhdistaa korvausilmasäleiköt ja niiden suodattimet.

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit. Saat irrotettua ne pyöräyttämällä ulkokehältä. Ne on hyvä pestä miedolla saippuavedellä. Ole kuitenkin tarkkana, ettet vahingossa muuta niiden asentoa. Pyöritä siis vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa.

– Käänny aina ammattilaisen puoleen, jos joku asia askarruttaa.

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Lue myös:

    Uusimmat