Tiede väittää: Päiväkotilapset käyttäytyvät paremmin kuin kotona hoidetut

Miltä kouluruoka nykyisin maistuu? Kävimme testaamassa 1:47

Ranskalaistutkimuksen mukaan päivähoidossa olevat lapset käyttäytyvät kotona hoidettavia lapsia paremmin. Lisäksi tarhassa oleminen näyttäisi parantavan lasten sosiaalisia taitoja ja kognitiivista kehitystä. Varhainen lastenhoito voi kehittää lapsen akateemista lahjakkuutta ja tehdä pitkällä tähtäimellä hyvää mielenterveydelle.

Toimittajamme kävivät maistelemassa kouluruokaa. Yllä olevalla videolla he kertovat tuomionsa.

Jos sinusta tuntuu kamalalta viedä lapsi päivähoitoon, uuden tutkimuksen tulokset saattavat tuoda helpotusta syyllisyyden tunteeseen. Ranskalaisen Sorbonnen yliopiston tekemä tutkimus nimittäin väittää, että päivähoidossa olevilla lapsilla on taipumus käyttäytyä kotona hoidettavia lapsia paremmin.

Lisäksi päivähoidosta seuraa tutkimuksen mukaan muutakin hyvää, kuten parantuneet sosiaaliset taidot sekä parempi kognitiivinen kehitys.

Seurattiin liki 1500 lapsen kehitystä

Pariisissa sijaitsevan Sorbonnen yliopiston tutkijat seurasivat lähes 1 500 lapsen kehitystä varhaislapsuudesta 8-vuotiaaksi. Tuona aikana he pyysivät vanhempia täyttämään kyselyitä, joissa he kertoivat lasten käytöksestä. Lopputulos oli tutkijoiden mukaan se, että korkealaatuinen, keskittynyt lastenhoito (Ranskan vastine päivähoidolle) saattaa olla yhteydessä vähäiseen tunneoireiluun.

Tutkijat aloittivat työnsä jakamalla lapset kolmeen ryhmään päivähoidon muodon perusteella. Ensimmäisessä ryhmässä olivat lastentarhalaiset, toisessa perhepäivähoidossa olevat, ja kolmanteen kuuluivat kotona hoidettavat lapset.

"Parantaa lasten tunteellista ja kognitiivista kehitystä"

Tutkimuksissa kävi ilmi, että lapset, jotka olivat päivähoidossa kauemmin kuin yhden vuoden, omasivat paremmat sosiaaliset kyvyt ja heillä oli vähemmän kahnauksia toisten lasten kanssa. Lastenhoidosta oli myös pitkän ajan hyötyjä lapsen mielenterveydelle.

– Pääsy korkeatasoiseen lastenhoitoon elämän ensimmäisinä vuosina saattaa parantaa lasten tunteellista ja kognitiivista kehitystä, ehkäistä myöhempiä tunnepuolen vaikeuksia ja edistää sosiaalista käytöstä, kertoo tutkimuksen tekoon osallistunut lääkäri Maria MelchiorPopsugar-sivustolle.

Sosiaalisten kykyjen lisäksi päivähoidossa oleminen näyttäisi tuovan lapsille myöhemmin koulutaipaleella parempia arvosanoja. Tutkimuksessa havaittiin, että varhainen lastenhoito saattaa vaikuttaa lapsen akateemiseen lahjakkuuteen, johon kuuluvat muun muassa kielelliset ja kognitiiviset kyvyt.

Lue myös:

    Uusimmat