Tiedätkö, mitä rakastuminen itse asiassa on? Asiantuntija vastaa

Miksi rakkaus syttyy? Miten se kehittyy? Rakkauteen ja rakastamiseen kytkeytyy paljon opittua ja omaksuttujen arvojen ja asenteiden tulkitsemista, asiantuntija kuvaa.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa kuusi sinkkua sanoo toisilleen ”tahdon” ensitreffeillään. Kaikkien aikojen kosinta -ohjelmassa kositaan Olli Hermanin avustuksella. Meidän häät -realityssa kymmenen paria esittelee unelmahäänsä.

Ja nämä olivat vain kotimaisia esimerkkejä – jenkkilässä rakkausaiheinen tosi-tv on vielä suurempi bisnes.

Rakkaus kiinnostaa kaikkia: yhtä lemmentäyteiset pariskunnat ällöttävät samalla, kun toinen toivoo itselleen yhtä ihanaa rakkaustarinaa. Mutta mitä rakastuminen itse asiassa tarkoittaa?

Miksi rakkaus syttyy, ja voiko se syttyä, jos ensitreffeillä joutuu naimisiin? Dosentti Satu Uusiautti Lapin yliopistosta kuvaa rakastumista rakkauden esiasteeksi. Uusiautti työskentelee tutkijana ja on myös kirjoittanut rakkaudesta.

– Ratkaisevaa rakastumisen muuttumisessa rakkaudeksi on se, kuinka hyvin rakkauden palvontatilasta pystyy palautumaan omaksi itsekseen ja muodostamaan toiseen sellaiseen suhteen, jossa ollaan yhtä, mutta jossa molemmat saavat olla myös omanlaisiaan, Uusiautti kuvaa.

Romanttinen rakkaus

Rakkaus alkaa siitä, että yksi tapaa toisen ja kiinnostus herää. Pari voidaan valita erilaisilla perusteilla.

– On esimerkiksi täydentämisvalintaa ja samankaltaisuuteen perustuvaa valintaa. Siitä seuraa seurustelu. Jos tässä vaiheessa parinvalinta osoittautuu onnistuneeksi, pari jatkaa yhdessä ja rakkaus syntyy, kehittyy ja säilyy – tämä voi siis edetä eri tempolla, Uusiautti sanoo.

– Rakkaussuhteen kehitystä on kuvattu monin eri vaiheteorioin. Yleensä se ratkaiseva vaihe on se, kun alun huumasta siirrytään niin sanottuun todellisuuteen, ehkä koetaan pettymystäkin. Rakkaus muuttuu romanttisesta realistiseksi ja kypsäksi, jos kumppanit pääsevät yli tämän kielteisiä tuntemuksia tuottavan vaiheen.

Romanttinen rakkaus määritellään Uusiauttin mukaan tieteellisessä keskustelussa parisuhderakkaudeksi. Näin se erotetaan muista rakkauden muodoista, joita ovat esimerkiksi ystävyys, lähimmäisenrakkaus ja vanhempainrakkaus.

– Rakastaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä tilannetta, jossa toisesta ja itsestä välitetään parisuhteessa. Olemme kirjassamme Rakkaus. Tunteita, taitoja, tekoja määritelleet rakkauden kolmen ulottuvuuden yhteenliittymänä. Rakkaus koostuu tunteista, tiedoista ja taidoista sekä teoista. Rakkauteen kuuluu koko tunteiden skaala äärimmäisistä ilon ja lumoutumisen kokemuksista jyrkimpiin ahdistuksen ja itsetuhoisuuden tuntemuksiin. Rakkaus liittyy myös tunneälyyn eli kykyyn havaita ja hallita sekä omia että muiden tunteita ja ottaa tunteista oppia ajatteluun ja toimintaan, Uusiautti toteaa.

Suhteen eteneminen edellyttää ongelmanratkaisutaitoja

Kaikki rakkauteen liittyvä tieto ei ole järjellä selitettävissä. Rakastamiseen kuuluu paljon tiedostamattomiakin taitoja.

– Ehkei moni tule ajatelleeksi sitä, että rakkauteen ja rakastamiseen kytkeytyy paljon opittua ja omaksuttujen arvojen ja asenteiden tulkitsemista. Sen sijaan yhä selkeämmin ymmärretään se, että rakkaus ja rakastaminen vaativat taitoja, eikä rakkaus käynnisty tai säily automaattisesti, Uusiautti sanoo.

– Rakkauden viriäminen ja rakkaussuhteen eteneminen edellyttävät muun muassa vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja, vaikeuksien ja ristiriitojen sietämistä ja selvittämistä, seksuaalisuuden taitoja, huumorintajua, kykyä jakaa arjen elämän käytännöt sekä muutokset, kärsivällisyyttä ja itsekontrollia sekä itsensä arvostamista.

Rakkaus ilmaistaan tekoina ja toimintana. Rakastunut ilahduttaa kumppaniaan, huomioi tämän halut, ihailee tätä ja haluaa tämän myös tietävän tunteensa. Rakasta ihmistä rohkaistaan, lohdutetaan ja tämän vastoinkäymiset harmittavat myös kumppania. Rakkaasta haluaa pitää huolta: hänen vuokseen voi tehdä kompromisseja ja sitoutua.

– Ilman tätä rakkauden osa-aluetta rakkaus ei näkyisi käytännössä, eikä rakkauden aitoutta ja vilpittömyyttä voisi arvioida. Väkevimmätkään tunteet eivät paljastu, jos ihmiset epäonnistuvat niiden ilmaisemisessa eivätkä osaa tai halua muuttaa niitä toiminnaksi.

Rakkauden sokaisemat

Onko rakastuminen sitten psyykkinen vai fyysinen ilmiö? Rakastuminen aiheuttaa perhosia vatsaan ja tykytyksiä sydämeen. Rakastuneena ihminen näkee kumppanissaan vain hyvät puolet.

– Siksi ehkä puhutaan rakkauden sokaisemista ihmisistä: toista palvotaan ja ikäviltä ominaisuuksilta ehkä suljetaan silmät, tai niitä ei alkuhuumassa vain huomata tai hyväksytä oleviksi.

Uusiauttin mukaan rakastuminen on yksilöllistä, eivätkä kahden eri ihmisen kokemukset täysin vastaa toisiaan.

– Joillekin rakastuminen ja ihastuminen kehittyvät hiljakseen, kun taas joitakin rakastuminen kohtaa hyökyaallon lailla. Se koskettaa erityisesti psyykkisesti, mutta on sillä tiettyjä fyysisiä ominaispiirteitäkin, Uusiautti sanoo.

– Psyykkisenä rakastumiseen liittyy huomion kohdistuminen kohteeseen. Ihastuksen kohdetta ajattelee lakkaamatta ja toivoisi voivansa olla hänen kanssaan koko ajan. Omaa minää ja itsestä antamaansa mielikuvaa miettii tarkemmin. Lisäksi rakastuneen huomio kiinnittyy toiseen niin täydellisesti, että pystyy muistamaan sanasta sanaan keskusteluja rakkaan kanssa ja muita häneen liittyviä asioita.

Lue myös:

    Uusimmat