Tiedätkö, mitä kaikkia veroja ja maksuja palkastasi menee? Kokeile laskurilla, mitä työn teettäminen maksaa työnantajallesi

Missä kunnissa on kirein verotus? 3:57
Missä kunnissa on kirein verotus?

Keskuskauppakamari on julkistanut laskurin, jonka avulla voi selvittää, miten paljon palkasta menee erilaisia veroja ja maksuja.

Laskurilla saa selville oman verokiilansa. Verokiila tarkoittaa palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärää.

Keskuskauppakamarin tiedotteen mukaan laskurin tarkoituksena on muun muassa näyttää työn teettämisen todelliset kustannukset.

– Suurin yksittäinen verokiilan osa on eläkevakuutusmaksu. Myös kunnallisvero ja varsinkin korkeilla tulotasoilla valtion kantamat verot ovat merkittäviä tekijöitä, sanoo keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki tiedotteessa.

Laskuria voi kokeilla keskuskauppakamarin verkkosivuilla

MTV Uutiset laski kahden kuvitteellisen esimerkkihenkilön verokiilan.

2 500 euroa tienaava saa noin 2 000 euroa käteen

Ensimmäisessä esimerkissä laskimme Juvalla asuvan 40-vuotiaan verokiilan.  Jos juvalainen työskentelee yksityisellä sektorilla, tienaa 2 500 euroa, lomailee viisi viikkoa ja on sairaslomilla kymmenen päivää vuodessa, hänen verokiilansa on 1 203 euroa.

Työntekijä saa tililleen kuukausittain 1 966 euroa. Työnantajalle hänen työllistämisensä taas maksaa laskurin mukaan 3 169 euroa. Työnantajan maksettavaksi tulee kuukausittain esimerkiksi 539 euroa vakuutusmaksuja.

Rikkaan verokiila on huima

Hyvätuloisilla verokiila on luonnollisesti suurempi. Toinen esimerkkitapaus on 7 000 euroa kuussa tienaava 60-vuotias toimitusjohtaja. Hän asuu Helsingissä ja on sairaslomilla 10 päivää vuodessa. Henkilö kuuluu kirkkoon ja työskentelee yksityisellä puolella.

7 000 euroa tienaava saa kuukausittain tilille 4 444 euroa. Hänen verokiilansa on 4 430 euroa. Työnantajalle henkilön työllistäminen maksaa 8 874 euroa. 

Hyvätuloisella iso osa palkasta menee veroihin. Esimerkkitapauksessa ansiotuloverotus nielaisee 2 203 euroa. Palkasta maksetaan kunnallisvero, valtion tulovero, YLE-vero ja kirkollisvero.

Lue myös:

    Uusimmat