Parempipalkkaiseen työhön vaihtaminen ei välttämättä kannata – keskituloisen palkansaajan 100 euron palkankorotuksesta lähes puolet menee verottajan taskuun

Kuka hyötyy julkisista verotiedoista? 9:31
Kuka hyötyy julkisista verotiedoista? Vieraina Liike Nytin kansanedustaja Hjallis Harkimo sekä SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen

Veronantajain Keskusliiton mukaan paremmin palkatun työn ja lisäansioiden hankkiminen ei välttämättä kannata, sillä Suomen verotus iskee palkansaajan lisäansioihin.

Kansainvälisen palkkaverovertailun mukaan Suomen palkkojen verotus on sitä kireämpää verrattuna muihin maihin, mitä korkeammiksi tulot nousevat. Veronmaksajain Keskusliiton tekemässä vertailussa oli mukana 15 Euroopan maata sekä Australia, Kanada ja Yhdysvallat.

Vertailun matalimmalla, 28 600 euron vuosittaisella palkkatasolla suomalaisen palkansaajan tuloveroprosentti on eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa.

Suomen ero muiden maiden keskiarvoon kuitenkin kasvaa tulojen kasvaessa.

Suomi ei ole kuitenkaan aivan verotuksen kirkkainta kärkeä

Suomen keskipalkkaa eli 44 000 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Vertailun suurituloisinta, 143 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa puolestaan verotetaan Suomessa jo 6,8 prosenttiyksikköä ankarammin kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Suomi ei ole kuitenkaan tuloveroprosenteissa vertailun kärjessä. 44 000 euron vuosittaisella palkkatasolla Suomen ohi menee kuusi maata: Belgia, Saksa, Italia, Tanska, Itävalta ja Ranska. Korkeimmalla palkkatasolla verotus on Belgiassa, Italiassa ja Ruotsissa kireämpää kuin Suomessa.

Palkankorotuksesta puolet veroihin

Veronantajain Keskusliiton mukaan Suomen verotus iskee palkansaajan lisäansioihin. Liitto muistuttaa, että paremmin palkatun työn ja lisäansioiden hankkiminen ole tästä syystä ole kannustavaa.

Vertailun mukaan keskituloisen palkansaajan 100 euron palkankorotuksesta lähes puolet, 47 euroa menee veroihin. Keskituloisen palkansaajan marginaaliveroprosentti on Suomessa Pohjoismaiden korkein.

Korkeammissa tuloluokissa palkankorotuksesta menee yli puolet veroihin ja vertailun alimmassakin palkkaluokassa 35 prosenttia.

Ruotsi verottaa Pohjoismaista kovimmin korkeatuloisia

Toistaiseksi korkeammissa tuloluokissa marginaaliveroprosentti on Pohjoismaiden kirein Ruotsissa, mutta Veronmaksajain Keskusliiton mukaan ylimmät marginaaliverot kevenevät vuoden vaihteessa.

Selvityksessä mukana olleet Euroopan vertailumaat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Britannia, Irlanti, Italia, Itävalta, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska ja Viro. Vertailussa käytettiin neljää palkkaluokkaa: 28 600 euron, 44 000 euron, 67 700 euron ja 143 000 euron vuosittaiset palkkatulot.

Lue myös:

    Uusimmat