Teitkö viime vuonna etätöitä? Älä unohda hakea näitä veroetuja

Verohallinto arvioi, että esitäytettyihin veroilmoituksiin tehdään tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen.

Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset alkavat tulla vaiheittain Verohallinnon OmaVero-verkkopalveluun huomisesta lähtien.

– Keväällä 2020 arviolta miljoona palkansaajaa jäi etätöihin. Etätyöhön liittyviä kuluja voi vähentää verotuksessa tulonhankkimismenoina, Verohallinnon verkkosivulla kerrotaan.

Vuoden 2019 verotuksessa tulonhankkimismenoja vähensi 176 000 palkansaajaa.

Verohallinto tekee kaikille palkansaajille automaattisesti 750 euron suuruisen tulonhankkimisvähennyksen. Jos tulonhankkimismenot ovat kaikkiaan viime vuodelta alle 750 euroa, menoja ei tarvitse ilmoittaa.

Tulonhankkimismenoja ovat muun muassa etätyöhön liittyvä työhuonevähennys, tietoliikennekulut ja työvälineistä aiheutuneet kulut.

Kaavamainen vähennys on helpoin

Verottajan mukaan yksinkertaisin tapa tehdä työhuonevähennys on käyttää niin sanottua kaavamaista vähennystä. 

Kaavamaisen työhuonevähennyksen voi saada, vaikka ei olisi erillistä työtilaa. Kuluista ei tarvitse antaa erillistä selvitystä. Työhuonevähennyksen suuruus perustuu etätyöpäivien määrään.

– Jos on tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet viime vuoden kaikista työpäivistä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 900 euroa. Jos etätöitä on puolestaan tehnyt säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 450 euroa, verottajan verkkosivuilla kerrotaan.

Kaavamaisen vähennyksen sijaan etätyöstä aiheutuvia kuluja voi vähentää myös todellisten kulujen mukaan. Niissä tapauksissa vähennyksen hakijalla on oltava tositteet tehdyistä hankinnoista.

Jos hankinnat ja mahdollinen työtilakustannus eivät ylitä kaavamaisen työhuonevähennyksen summaa, ei kustannuksia kannata verottajan mukaan ilmoittaa todellisten kulujen mukaan.

Työhuonevähennyksen lisäksi on mahdollista vähentää kuluja itse maksamistaan työvälinehankinnoista, kuten tietokoneen näytöstä tai näppäimistöstä. Hankittujen työvälineiden pitää olla pääasiassa työkäytössä.

Myös verkkoyhteydestä voi vähentää kuluja. Jos netti on pääasiassa työkäytössä, kulut voi vähentää kokonaan. Jos nettiyhteys on osittain työkäytössä, kuluista voi vähentää puolet.

Etätöihin siirtyminen kohensi elektroniikan ja huonekalujen myyntiä –"Välillä piti myydä eioota" 2:01
Etätöihin siirtyminen kohensi elektroniikan ja huonekalujen myyntiä – "Välillä piti myydä eioota"

Miten ison summan voi tienata?

Vähennettävät tulonhankkimismenot pienentävät palkansaajan verotettavan tulon määrää.

– Esimerkiksi jos hakee kaavamaista 900 euron työhuonevähennystä, oma verotettava tulo vähenee 150 euroa enemmän verrattuna siihen, että saisi vain automaattisen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, johtava veroasiantuntija Minna Palomäki kertoo Verohallinnon verkkosivuilla.

Verottajan mukaan palkansaajan tulot vaikuttavat siihen, missä määrin veroja tulee vähemmän maksettavaksi euromääräisesti.

– Joka tapauksessa kyse on pienistä summista. Keskituloisella puhutaan muutamista kymmenistä euroista, Palomäki kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat