Tiedätkö jotain heistä? Näiden rikollisten KRP uskoo piileskelevän Espanjan Aurinkorannikolla – "Rikollinen yhdysverkosto tukee pakoilua"

MTV Aurinkorannikolla: Näiden neljän rikollisen uskotaan pakoilevan Espanjassa 3:17
MTV Aurinkorannikolla: Miksi rikolliset piilottelevat juuri Espanjassa? Näitä miehiä KRP etsii nyt 

Keskusrikospoliisi (KRP) julkaisee säännöllisin väliajoin niin sanotun naamagallerian rikollisista, joiden uskotaan pakoilevan Espanjassa Aurinkorannikon alueella. Nyt KRP pyytää vihjeitä neljästä miehestä.

Tuomo Ahonen, Pekka Kora, Jan Salminen ja uutena Viron kansalaisuuden omaava Marko Metsar. Siinä neljä todennäköisesti Espanjan auringon alla piilottelevaa etsintäkuulutettua, joista KRP toivoo saavansa vihjeitä.

Suomen poliisin ja tullin Espanjaan sijoitettu yhdyshenkilö, Keskusrikospoliisin rikoskomisario Kaj Björkqvist uskoo, että rikolliset saadaan kiinni. Siitä syystä "konnagalleria" on julkaistu jälleen paikallisessa Fuengirola-lehdessä

– Totta kai uskon, että heidät saadaan kiinni, sillä naamagalleria on taas julkaistu. Ei ole mitään syytä olettaa, ettei poliisi siinä onnistu.

Katso video: KRP etsii näitä neljää rikollista Espanjan Aurinkorannikolta

Näitä neljää rikollista KRP etsii Espanjan Aurinkorannikolta 1:06

Etsintäkuulutetuilla usein vaihteleva rikostausta

Kaksi etsityistä, Tuomo Ahonen ja Pekka Kora, ovat olleet poliisin suurennuslasin alla jo lähes neljä vuotta. Se ei Björkqvistin mukaan tarkoita, että heitä ei saataisi kiinni.

– Henkilö, joka on todella motivoitunut pakoilemaan poliisia, pystyy varmasti tekemään sitä pitkään, vaikka se olisi henkisesti raskasta.

– Pakoilevat henkilöt pysyvät oletettavasti poissa julkisilta paikoilta tai sosiaalisesta mediasta, ja he tukeutuvat lähipiiriinsä. Näin ollen ei välttämättä saada mitään tietoa tai vihjeitä heidän olinpaikastaan. Se vaikeuttaa etsintää ja poliisin toimintaa.  

Vaikka Aurinkorannikko on tullut kuuluisaksi erityisesti rehottavasta huumerikollisuudesta, siellä pakoilevilla suomalaisilla on Björkqvistin mukaan vaihteleva rikostausta. 

– Kansainvälisten etsintäkuulutettujen rikostausta vaihtelee kovasti. Näkemykseni mukaan mikään rikollisuuden ala ei ole ylikorostettuna. 

Nyt etsintäkuulutettuina olevilla Koralla ja Ahosella on taustalla törkeitä talousrikoksia. Heitä kumpaakin odottaa Suomessa vankeusrangaistus.

Salminen on etsintäkuulutettuna törkeiden veropetosten ja kirjanpitorikoksen vuoksi.

Listalle uutena nostettua virolaista Metsaria epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Metsar on Viron kansalainen.

– Huumejutut ovat spesiaaleja, sillä rikoksia voi tapahtua salakuljetuksen ja levityksen aikana useissa maissa. Rikos liittyy kuitenkin suomalaiseen asiaan, kun Suomi on hänet kuuluttanut.

Rikolliset häviävät pieniin vuoristokyliin

Björkqvistin mukaan Aurinkorannikon alue on oiva paikka pakoilemiseen muun muassa siksi, että alueella oleskelevat ihmiset vaihtuvat usein. Erityisesti huumerikollisten suosimalla rannikolla on paossa etsintäkuulutettuja monista eri maista.

– Tämä on suuri alue, joka rajoittuu vuoristoon. Vuoristossa on paljon pieniä paikkoja, joissa on helppo olla ilman, että kukaan kiinnittää siihen huomiota. Toisaalta täällä on myös rikollinen yhdysverkosto, joka tukee pakoilua.

Katso video: Näiltä Espanjan rantakaduilta Janne "Nacci" Tranberg otettiin kiinni – kiinniottoa suunniteltiin useita päiviä

Täällä entinen jengipomo Janne"Nacci"Tranberg otettiin kiinni – epäillään huumausaine- ja dopingrikoksista 4:28

Toisinaan poliisin etsimät henkilöt saattavat muuttaa ulkonäköään, jotta heitä olisi hankalampi tunnistaa.

– En nyt ylikorostaisi sitä, että ihmiset aina muuttaisivat ulkonäköään poliisin takia, mutta se on mahdollista ja näin on myös tapahtunut.

Vihjeet auttavat etsintäkuulutettujen jäljille

Björkqvist on toiminut poliisiyhdyshenkilönä Espanjassa vuodesta 2017 lähtien.

Poliisiyhdyshenkilöllä ei ole toimivaltaa Espanjassa. Keskeinen tehtävä on verkostoitua ja toimia linkkinä Suomen ja Espanjan viranomaisten välillä useissa erilaisissa maiden välisissä asioissa. 

Björkqvist on tyytyväinen yhteistyöhön Espanjan viranomaisten kanssa yleisesti ja myös etsintäkuulutettujen löytämiseksi.

– Pakoilevista henkilöistä tulee vihjeitä, joita tarkastetaan ja niiden mukaan Espanjan poliisi toimii.  

– Espanjan poliisi on hyvin ammattitaitoinen kansainvälisissä etsintäkuulutusasioissa, mutta se ei aina riitä.  

Europolin listalla oleva Salminen otettiin Espanjassa kiinni keväällä 2019. Hänet määrättiin matkustuskieltoon säilössä pitämisen sijaan. 

Salminen ei kuitenkaan noudattanut oikeuden määräämiä ilmoittautumiseen liittyviä ehtoja, eikä hän saapunut sovitulle Suomen paluulennolle määräaikaan mennessä. 

– Salminen on ollut pitkään etsinnässä. Hänet päästettiin matkustuskiellossa vapaalle, eikä hänestä ole sen jälkeen kuulunut.

Pitkään Suomen etsityimmäksi rikolliseksi tituleerattu ex-jengipomo Janne "Nacci" Tranberg sen sijaan otettiin näyttävästi kiinni syksyllä 2019 Espanjan Esteponan alueelta.

– Asia hoidettiin yhteistyössä Espanjan poliisin kanssa ja tiedonvaihto ja analyysi oli todella tiivistä.

– Tuollaisessa tilanteessa poliisi kokoaa palapeliä eri tiedonmurusista ja käytössä olevista tiedoista. Useimmissa tapauksissa se johtaa haluttuun lopputulokseen.    

Katso video: Janne "Nacci" Tranberg oli varma siitä, että ei jäisi kiinni – puhuu kiinniotostaan MTV:n erikoishaastattelussa

Janne"Nacci"Tranberg oli varma siitä, että ei jäisi kiinni – puhuu kiinniotostaan MTV:n erikoishaastattelussa 7:13

Vihjeet henkilöistä pyydetään lähettämään sähköpostitse wanted.krp@poliisi.fi tai puhelimitse
+358 50 440 1800. Etsintäkuulutetun varman kotipaikan voi ilmoittaa suoraan Espanjan poliisille. 


Lue myös:

    Uusimmat