Euroopan etsityimpien listalla oleva Jan Salminen kertoo viidettä vuotta jatkuvasta pakomatkastaan: "Minulla ei ole Suomen poliisin kanssa mitään keskusteltavaa"

MTV Uutiset tavoitti Euroopan etsityimpien listalla olevan Jan Salmisen – kuuntele ainutlaatuinen haastattelu 5:34
MTV Uutiset tavoitti Euroopan etsityimpien listalla olevan Jan Salmisen – kuuntele ainutlaatuinen haastattelu.

Keskusrikospoliisi on ilmoittanut suomalaisen Jan Salmisen Europolin etsintäkuuluttamien henkilöiden Most Wanted -listalle useampaan otteeseen, ja Salminen on jälleen samalla listalla. Nyt hän kertoo MTV Uutisille, että aikoo jatkaa pakoiluaan eikä ole lainkaan aikeissa antautua.

1985 syntynyt Salminen on etsintäkuulutettujen listalla, koska hän ei saapunut oikeuteen vastaamaan syytteisiin muun muassa törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Salmisella on juttuja vireillä sekä käräjä- että hovioikeudessa. 

Jan Salminen jäi Suomen viranomaisten etsintäkuulutuksen perusteella kiinni Espanjassa huhtikuussa 2019. Paikalliset viranomaiset päästivät Salmisen ja hänen silloisen avovaimonsa vapaaksi, ja määräsivät Salmisen matkustuskieltoon. Suomen viranomaiset tekivät Salmisesta luovutuspäätöksen, mutta tämä ei saapunut sovitulla paluulennolla Suomeen. Salminen on ollut siitä lähtien viranomaisten tavoittamattomissa. 

Salmisen ex-puoliso tuli Suomeen selvittämään asioita ja hänet vangittiin yli kolmeksi kuukaudeksi. Ex-puoliso ei ole Salmisen mukaan syyllistynyt mihinkään rikokseen, eikä häntä ole tuomittu tässä rikoskokonaisuudessa.

Uusi identiteetti

Salminen otti itse yhteyttä toimittajaan ja antoi haastattelun MTV Uutisille, koska hän halusi kertoa syitä siihen, miksi hän ei ole tullut selvittämään asioitaan Suomen viranomaisten kanssa.

– Voi kuulostaa hieman naiivilta, mutta pääsyy siihen, että en tule vapaaehtoisesti Suomeen on se, että poliisi piti täysin syytöntä ex-puolisoani "panttivankina" luvatun parin kuulustelupäivän sijaan noin viisi kuukautta. Ex-puolisoni elämä on pilattu, vaikka hänet on todettu syyttömäksi. Leima "vankilassa olleena henkilönä" seuraa häntä aina. Mielestäni poliisi toimi tässä tilanteessa kuin terroristi enkä neuvottele terroristien kanssa, Salminen sanoo.

Salminen ei paljasta nykyistä olinpaikkaansa, mutta hän myöntää, ettei etsintäkuulutettuna oleminen ole aina kovin herkkua. Monista asioista pitää luopua ja suhteet läheisiin kärsivät. Ihmissuhteiden solmiminen on hankalaa eikä läheisiin voi olla yhteydessä, etteivät viranomaiset pääse selville miehen olinpaikasta.

– Olen hyvin tietoinen siitä, että poliisi tarvitsee vain yhden onnistumisen. Olen joutunut luomaan uuden identiteetin ja olen jopa hankkinut työpaikan uudella henkilöllisyydellä. Olen jo melko tottunut siihen, että päivittäin tulee tilanteita, joissa kiinnijäämisen mahdollisuudet ovat olemassa. Olen ottanut nämä tilanteet enemmänkin haasteina, hän kertoo.

Syytteet liittyvät varastettujen autojen kauppaan

Salminen kertoo, että hän sai Fuengirolassa luettavaksi Suomen viranomaisten syytteet, joissa hänelle haettiin yhdeksän vuoden tuomiota varastettujen luksusautojen maahantuonnista Suomeen. 

Espanjan poliisi teki kiinnioton jälkeen näyttävän kotietsinnän Salmisen ja hänen ex-vaimonsa kotiin. Salminen pitää koko operaationa ylimitoitettuna. Suomen poliisin Espanjaan välittämät tiedot olivat hänen mielestään vääriä.

– Kiinniottomme jälkeen asuntoomme ja tontillemme tehtiin useamman espanjalaisen poliisin toimesta kotietsintä, koska suomalaiset olivat kertoneet, että minulla on kaksi miljoonaa euroa kotona ja 200 varastettua autoa tontilla. Ainoat eurot olivat ex-vaimollani lompakossa olleet 200 euroa. Lopulta poliisit jättivät autoni ja moottoripyöräni kotiimme. Aika ylimitoitettua touhua, joka johtui Suomen poliisin antamasta täysin väärästä informaatiosta.

Salmisen mukaan syytteet liittyvät Italiasta Suomeen tuotuihin autoihin, joiden runkonumerot näyttivät ostohetkellä laillisilta, mutta myöhemmin osa autoista oli ilmoitettu varastetuiksi. Autot olivat Salmisen mukaan erittäin edullisia. Osa autoista oli palautuneita leasing-autoja tai konkurssiin menneiden firmojen ajoneuvoja. Petoksessa olivat Salmisen mukaan osallisina ainakin joissain tapauksissa Italiassa sijaitsevat rahoitusyhtiöt.

– Minä toimin näissä kaupoissa tulkkina tai välittäjänä. Suomen poliisi väittää minun olevan jonkun kartellin johtaja järjestäytyneessä rikollisuudessa, koska jostain puhelimesta oli löytynyt noin 200 auton kuvat. Tosiasiassa kännykän kuvissa olleista autoista noin kymmenen tuli Suomeen, Salminen kertoo.

Most Wanted -etsintäkuulutettu

Jan Salminen pitää Europolin Most Wanted -listalle joutumistaan hieman huvittavana asiana. Ulkopuolisen silmiin epäillyt rikokset eivät vaikuta sellaisilta, etteikö niitä kannattaisi tulla Suomeen selvittämään. 

Salminen on päättänyt kuitenkin pakoilla viranomaisia siihen asti, kunnes rikosepäilyt ovat vanhentuneet. Pakomatka on jatkunut jo viidettä vuotta eikä vapaaehtoinen antautuminen viranomaisille ole mielessä.

– Olen Most Wanted -listalla ainoastaan sen vuoksi, ettei juttu etene oikeudessa ilman minua, eivätkä porvarit saa korvauksiaan aiheutuneista vahingoista. Kun raha puhuu, siinä jäävät murhaajat ja huumerikolliset kakkosiksi. Aion olla tällä "pakomatkalla" loppuelämäni ja olen täysin tietoinen siitä, ettei vanhaan elämään ole paluuta, Salminen toteaa sarkastisesti. 

Europe's Most Wanted -sivuston mukaan Salminen on 178 senttiä pitkä, hänellä on vihreät silmät ja tatuointeja. Keskusrikospoliisi pyytää Salmisen sijainnista tai liikkeistä tietäviä ottamaan yhteyttä numeroon 050 440 1800 tai lähettämään viestiä Most Wanted -sivuston kautta. 

Jutun otsikoa muokattu 30.8.2023 klo 16.14: Korjattu tieto, että Salminen kertoo viidettä vuotta jatkuvasta pakomatkastaan. Aiemmin otsikossa kerrottiin, että pakomatka olisi jatkunut neljättä vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat