Tie täynnä monttuja? Muista tämä ajaessa: "Vaurioiden todennäköisyys pienenee"

Tienpinnan pahoista vaurioista on tärkeää ilmoittaa tienpitäjälle – myös korvaushakemukset osoitetaan heille. Koska korvauksen saaminen on kaikkea muuta kuin varmaa, tarvitaan routakuoppien kyllästämillä teillä ajellessa hyvää ennakointitaitoa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mitä pitää tehdä, jos auto vaurioituu routakuoppaan ajon seurauksena?  Entä mihin pahoista tienpinnan vaurioista pitää ilmoittaa?

Vastaus: Routakuoppaan ajaminen aiheuttaa helposti rengas- tai vannevaurion. Myös pyöräntuennan osia saattaa hajota.

Koska mahdollisen vaurion synnyttyä korvauksenhakurumba on työläs eikä tienpitäjän korvausvastuu ole mitenkään itsestään selvää, kannattaa routakuoppaan ajamista pyrkiä viimeiseen asti välttämään. Tämä onnistuu parhaiten pitämällä ajatukset olennaisessa, ajamisessa. Keskittymällä havainnointiin – siis myös tien pinnan havainnointiin – ja pitämällä vähintään neljän sekunnin turvaväliä edellä ajavaan, olisi monttuun ajo usein vältettävissä. Kun edellä ajavan alta paljastuva routakuoppa huomataan neljän sekunnin päässä, jää vielä aikaa valita ajolinja rauhallisella ohjausliikkeellä niin, ettei pyörä osu kuoppaan. Jos taas ajetaan liian lähellä edellä menevää, kolahtaa pyörä monttuun lähes heti sen jälkeen, kun se on ollut havaittavissa, ilman, että kuljettaja ehtii reagoida siihen mitenkään.

Turvavälin ansiosta myös nopeusrajoitus- ja varoitusmerkit on mahdollista havaita aiemmin, jolloin niihin myös ehtii reagoimaan paremmin. Usein vaurioituneissa tienkohdissa asiasta varoitetaan ja nopeusrajoitusta alennetaan väliaikaisesti, tulevaan korjaukseen saakka.

Joissakin tienkohdissa routakuoppia saattaa olla niin paljon, ettei monttuun ajoa oikein pysty välttämään. Tällöin on tärkeää pyrkiä hiljentämään kunnolla ennen monttuun osumista. Tilannenopeuden ollessa – tien kunto huomioon ottaen – järkevä, ajoneuvoon kohdistuvien vaurioiden todennäköisyys pienenee. Vastaavasti huolehtimalla, että rengaspaineet on säädetty kuormituksen mukaisiksi, voi autoilija pienentää rengas- ja vannevaurioiden riskiä jonkin verran.

Ilmoita vaurioista ja kuvaa ne

Jos vahinko kuitenkin tapahtuu ja auto vaurioituu routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa eteenpäin. Liikennettä vaarantavista tienpinnan vaurioista pitää ilmoittaa myös silloin, vaikka vahinkoa ei olisikaan sattunut. Näin tienpitäjä pystyy aloittamaan mahdolliset korjaus- tai varoittamistoimenpiteet välittömästi. 

Heti vahingon tapahduttua on olennaista, että vahinkopaikka ja autolle aiheutuneet vauriot tulee dokumentoitua huolellisesti valokuvin. Mikäli auton vauriot ovat suuret tai on aiheutunut henkilövahinkoja, on syytä tehdä ilmoitus poliisille. Mahdollinen tutkintailmoitus liitetään aikanaan korvaushakemukseen.

Myös tapahtumapaikka ja -aika pitää laittaa ylös mahdollisimman tarkasti. Mikäli tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltä pyytää lausunnot ja yhteystiedot, jotka liitetään myöhemmin korvaushakemukseen. Auton korjauskustannuslaskelman voi laatia vahingon suuruudesta riippuen joko autokorjaamo tai vahinkotarkastaja.

Kunnan tai kaupungin katuverkolla

Jos tienpinnan vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, ilmoitetaan siitä ja esitetään mahdollinen korvausvaatimus kunnalle tai kaupungille. Ohjeet ja kaavakkeet tähän löytyvät pääsääntöisesti kyseisen kunnan tai kaupungin verkkosivuilta. Jos ne eivät ole kohtuullisella vaivalla löydettävissä, kannattaa soittaa kaupungin tai kunnan palvelupisteeseen.

Maantiellä

Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset eli ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, on syytä olla yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan 0200-2100.  

Jos ajoneuvolle on aiheutunut vaurioita, korvaushakemus tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisenä Lapin ELY-keskukseen, jonne niiden käsittely on valtakunnallisesti keskitetty. Korvaushakemuksen täyttämiseen ja tarvittaviin liitteisiin löytyy pääsääntöisesti selkeät ohjeet kaupungin, kunnan tai ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Korvauksen saaminen ei ole itsestäänselvyys

Mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. 

Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi tilanteissa, joissa routavauriosta on kerrottu liikennemerkillä tai nopeusrajoitusta on alennettu tavanomaisesta.

teppoboksi teppo vesalainen


 

Lue myös:

    Uusimmat