THL vauvojen tuhkarokkouhasta Ruotsissa: Erityisen vaarallinen imeväisikäisille – pienet epidemiat mahdollisia Suomessakin

Ruotsissa jopa 40 vastasyntyneen lapsen pelätään altistuneen tuhkarokolle Göteborgin alueella. THL:n mukaan taudin tarttumisaika on pitkä ja se tarttuu herkästi. Pienille vauvoille tauti on erityisen vaarallinen.

Expressen-lehti kertoi eilen, että göteborgilaisen sairaalan synnytysosastolla työskennelleellä ihmisellä oli todettu tuhkarokko. Henkilö on altistanut taudille osastolla olevat vastasyntyneet vauvat.

THL:n erikoistutkijan Satu Murtopuron mukaan Ruotsin tapauksesta tekee vaikean se, että tuhkarokko on erityisen vaarallinen imeväisikäisille, raskaana oleville ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Murtopuro kertoo, että taudin tartuttavuusaika on pitkä, neljä vuorokautta ennen ja jälkeen ihottuman puhkeamisen. Tuhkarokko myös tarttuu erittäin herkästi kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse, joten suoraa kontaktia tuhkarokkoa sairastavaan ei tarvita.

Tartunnan voi saada, jos oleskelee samassa huoneessa tai tilassa, missä tuhkarokkoa sairastava on ollut edeltävän kahden tunnin aikana, Murtopuro kertoo.

– Itämisaika on todella pitkä: itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Kun ihottuma puhkeaa, olet jo ehtinyt tartuttaa monta päivää, THL:n erikoistutkija toteaa.

Voisiko Ruotsin kaltainen tilanne sattua Suomessakin?

– On erittäin harvinaista ja ikävää, että näin pääsee käymään, mutta se on mahdollista myös Suomessa. Meillä ei ole tarkempaa tietoa Ruotsin tuhkarokkotilanteesta, missä ja miten ihmisiä on sairastunut. THL seuraa tilannetta.

Erikoistutkija Murtopuro muistuttaa, että suomalaisten rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan on korkealla tasolla eli koko maan rokotekattavuus on yli 95 prosenttia, ja sen vuoksi laajat epidemiat Suomessa ovat epätodennäköisiä. 

Hänen mukaansa etenkin matkoilla on kuitenkin syytä muistaa, että osassa Euroopan maista Suomessa harvinaiset sairaudet ovat edelleen yleisiä. Tuhkarokkoepidemioita on ollut esimerkiksi  Italiassa ja  Romaniassa.

– Tuhkarokkovirus on Suomen tapauksissa tullut maahan tavallisen matkailun myötä.

Suomessa MPR-rokotuskattavuus on valtakunnallisesti hyvä, joten laajat tuhkarokkoepidemiat ovat epätodennäköisiä. Paikalliset pienet epidemiat ovat mahdollisia, jos tuhkarokkoviruksen kantaja saapuu alueelle, jossa on rokottamattomia henkilöitä. 

Lue myös:

    Uusimmat