Näissä tutuissa Euroopan matkailumaissa tuhkarokon vaara on suurimmillaan – THL:n asiantuntija: "Mitä enemmän ihmiset liikkuvat, sitä enemmän tauditkin liikkuvat"

Pohjanmaan rannikkolla rokotevastaisuus on kasvanut 2:07
Rokotevastaisuus on kasvanut Pohjanmaan alueella vuosia. Osittain ilmiö voi olla tuontitavaraa Ruotsista.

Suomessa lisääntyneiden tuhkarokkotapausten syynä voivat olla sekä lisääntynyt matkailu epidemia-alueille että puhdas sattuma, arvioi erityisasiantutija Mia Kontio THL:stä.

Jutun videolla MTV Uutisten juttu Pohjanmaan rokotuskattavuudesta viime vuoden puolelta!

Tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet Suomessa 2000-luvun puolivälin jälkeen. Keskimäärin tapauksia on edelleen vain muutamia vuodessa, mutta viime ja toissa vuonna tuhkarokkoa tavattiin jo toistakymmentä tapausta vuodessa. 

– Tiettyjen vuosien välein altistuneita tulee lisää ja tuhkarokko pääsee leviämään uudelleen. Täytyy vain olla otollinen paikka, jossa on enemmän rokottamattomia tai heitä, jotka eivät ole sairastaneet. Tällöin se pääsee helposti leviämään, Kontio toteaa.

Tuhkarokkotapauksia lähiviikkoina jo neljä

Viimeksi tiistaiaamuna THL kertoi tapauksesta, jossa ruotsinlaivalla matkustaneella oli todettu tuhkarokko.

Ennen viimeisintä tapausta HUS:n alueelta oli joulu-tammikuun välisenä aikana löydetty tuhkarokko jo kolmella aikuisella. Kaikki olivat saaneet tartunnan ulkomailla, eikä tapauksilla ole yhteyttä toisiinsa.

– Sattumaa on aina mukana, että missä ihmiset sattuvat altistumaan, Kontio kertoo MTV Uutisille.

– Totta kai voi olettaa, että mitä enemmän ihmiset liikkuvat, sitä enemmän tauditkin liikkuvat. Jos suomalaisia matkustaa epidemia-alueille, niin totta kai todennäköisyys kasvaa, että tauteja tuodaan meillekin.

Tuttuja matkailumaita mukana

Mia Kontion mukaan tuhkarokkoa tavataan Euroopassa etenkin sellaisilla alueilla, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän suuri. Viime kuukausien aikana tuhkarokkoa on tavattu EU-maista esimerkiksi Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Romaniassa.

Tuhkarokkoa esiintyy myös useissa Euroopan maissa, jotka eivät ole EU:n jäseniä.

– Jos katsotaan Euroopan tilastoja rokotuskattavuudesta, niin samoissa maissa, joissa kattavuus on matala, siellä ovat isoimmat epidemiat.

THL ei suosittele riskialueilla matkustaville ylimääräisiä rokoteannoksia, vaan kansallisen rokotusohjelman kaksi MPR-rokotetta riittävät. Jos omassa rokotussuojassa on puutteita, rokotteen saa maksutta omalta terveysasemalta.

Pohjanmaan tilanne parantunut

THL julkisti tänään uusia tilastoja rokotuskattavuudesta. Niiden perusteella Pietarsaaren seudulla esimerkiksi vuonna 2016 syntyneiden lasten rokotuskattavuus on jo vuonna 2015 syntyneitä lapsia parempi.

Pohjanmaan rannikolla on ollut kuntia, joissa esimerkiksi tuhkarokon rokotuskattavuus on jäänyt 70 prosenttiin.

Mia Kontion mukaan vaikeita oireita aiheuttavien tautien harvinaistuminen voi toisinaan vääristää ihmisten käsityksiä rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista verrattuna itse sairauksien aiheuttamiin vakaviinkin oireisiin. Tämä taas voi aiheuttaa rokotusvastaisuutta.

– Itse olen sairastanut tuhkarokon aikuisena ja olin hyvin sairas viikon ja tiputuksessa. Voin sanoa, ettei se ole helppo tauti.

Tuhkarokko vaatii noin 95 prosentin laumasuojan, jotta virus ei pääse leviämään väestön keskuudessa. Esimerkiksi Luodon kunnassa Pohjanmaalla todettiin marraskuun lopussa tuhkarokko rokottamattomalla lapsella.

Sairastunut oli matkustanut perheensä kanssa alueella, jossa tuhkarokkoa on tavattu epidemiana. Tuolloin sairastuminen aiheutti isot toimet, sillä altistuneita oli seudulla jopa satoja.

Tuhkarokkotapausten määriä voi vertailla tartuntatautirekisteristä.

Lue myös:

    Uusimmat