Luodon tuhkarokkotapauksessa on odotettavissa uusia sairastuneita – tartunta ei tullut kunnalle yllätyksenä: "Tämä on aikapommi, jonka laukeamista on odotettu"

Pohjanmaan rannikkolla rokotevastaisuus on kasvanut 2:07

Luodossa tuhkarokkoon sairastunut lapsi voi hyvin olosuhteisiin nähden hyvin, mutta vielä ei ole tiedossa altistuneiden täyttä lukumäärää.

– Taudin saaneen perheen lapset on selvitetty ja ne, jotka ovat rokotusta tarvinneet, on rokotettu. Myös lapsen käymän esikoulun ja sen yhteydessä olevan päiväkodin oppilaiden rokotesuojia on tehostettu ja annettu vasta-aineita niille, joilta on rokotus puuttunut täysin, kertoo Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston avohuollon ylilääkäri Kimmo Kuisma.

Kuisma arvelee, että päiväkodin ja esikoulun alueella tartunnalle on mahdollisesti altistunut 30-40 henkilöä. 

Seuratilaisuudessa mahdollisesti jopa 300 ihmistä 

Tuhkarokkoa sairastava lapsi kävi sunnuntaina myös Risohällin rukoushuoneessa, jossa oli samanaikaisesti hengellinen yleisötapahtuma ja pyhäkoulu.

Kuisman mukaan paikalla on mahdollisesti ollut jopa 200-300 ihmistä.

– Samoissa tiloissa on ehkä ollut näin paljon ihmisiä, mutta varmaksi emme voi tietää, kuinka moni on taudille altistunut, hän lisää.

Mahdollisesti altistuneille henkilöille on jo perustettu erillinen rokotepiste terveyskeskuksen alueelle. Erillinen piste on myös henkilöille, jotka eivät tartunnalle ole altistuneet, mutta haluavat muuten vain tehostaa rokotesuojaansa. 

– Yleiselle ajanvarauspisteelle saa mennä kuka vain, jos esimerkiksi huomaa rokotuksen jääneen puutteelliseksi tai haluaa täydentää rokotussuojaansa, Kuisma toteaa.

Muutama perhe hankaa vastaan

Kuisman mukaan suurin osa altistuneista on ottanut rokotteen tai saanut vasta-ainesuojauksen. 

– Ilmeisesti on muutama perhe, jotka eivät ole tässäkään tilanteessa halunneet ottaa rokotussuojausta rokottamattomille lapsilleen, mutta ei se mitenkään yleistä ole.

Ylilääkärin mukaan Luodossa rokotuskattavuus on harvinaisen matalalla, mikä tarkoittaa myös alhaista laumasuojaa.

– THL:n laskujen mukaan Luodossa tuhkarokon rokotuskattavuus on noin 75 prosenttia, kun sen pitäisi olla 95-98 prosenttia laumasuojan toimimiseksi, hän kertoo.

Laumasuojalla tarkoitetaan tilannetta, jossa riittävän suuri joukko ihmisiä on rokotettuja ja vastustuskykyisiä tautia vastaan, jolloin tauti ei myöskään pääse leviämään väestön joukossa. 

Kuisma muistuttaa kuitenkin, että tänä päivänä laumasuoja ei ole täysin aukoton, sillä ihmiset matkustavat paljon ulkomaille. Myös Luodossa havaittu tuhkarokkotartuna oli ulkomaanreissun tuliaisia.

Kyseessä laukeava aikapommi

Kunnalle tuhkarokkotartunta ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Tämä on ollut kuin aikapommi, jonka laukeamista on odotettu. Nyt se sitten tapahtui, Kuisma huokaisee.

Hän kertoo tuhkarokon olevan erityisen herkästi tarttuva tauti.

– On odotettavissa, että muutama tuhkarokon saanut tapaus tulee vielä esiin, mutta toivottavasti ei kovin montaa. He, jotka ehtivät jo saamaan tartunnan, tulevat saamaan taudinkin. Tarkoituksenamme on nyt ennen kaikkea estää lisätartunnat ja suuremman epidemian mahdollisuus.

Tuhkarokko esiintyy yleensä kuumetautina, jonka aikana olo voi olla väsynyt ja flunssainen. Riskinä kuitenkin on, että pienellä osalla sairastuneista tauti äityy erityisen pahaksi.  

– Tämä on potentiaalisesti todella vakava tauti, vaikka suurin osa taudin saaneista sairastaakin sen vain normaalina kuumeflunssana. Haluamme silti estää nämä mahdollisesti kohtalokkaat seuraukset, kuten keuhkokuumeet tai aivovauriot, Kuisma lisää.

Lue myös:

    Uusimmat