THL: Terveiden työikäisten ylimääräisistä koronarokotuksista vain lyhytkestoinen hyöty

1:11
Aihetta käsiteltiin Huomenta Suomen uutisissa.

Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan ylimääräisistä koronarokotuksista tulee vain lyhytkestoinen infektiosuoja terveille työikäisille.

THL ei suosittele lisärokotuksia terveille työikäisille, sillä suoja vakavaa tautia on yhä riittävä,
jos työikäinen on saanut kolme rokotusta tai vaihtoehtoisesti kaksi rokotusta ja sairastanut koronan. Yksityiset lääkäriasemat rokottavat lisämaksusta helmikuussa työikäisiä ylimääräisillä BA.1 -varianttirokotteilla, joita varastossa on lähes 600 000.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on ottanut 100 000, mutta HUSin rokotteita kuljetetaan myös HUS-alueen ulkopuolelle lääkäriketjujen toiveen mukaisesti.

THL:n mukaan esimerkiksi Tanskassa terveillä työikäisillä on jo ollut lisämaksusta mahdollisuus saada ylimääräinen koronarokotus, mutta vain muutama tuhat on sen halunnut ottaa.

Infektiosuojasta on julkaistu kaksi tutkimusta hiljattain. 

Asiantuntijalääkärin Mika Muhosen mukaan tiedetään, että suoja on lyhytkestoinen.

– Herkästi tarttuvilla hengitystieinfektioilla suoja tartuntaa vastaan heikkenee nopeasti. Yhdysvalloissa on julkaistu joulukuussa kaksi tutkimusta työikäisillä näiden varianttirokotteiden suojasta tartuntaa vastaa. Lisäsuoja on ollut vain  25–50 prosentti ja  heti rokotuksen jälkeen suoja on ollut korkeampi ja tutkimusajan loppupuolella, Muhonen sanoo.

Korjattu ja muokattu 27.1. kello 12.20:

THL ei suosittele lisärokotuksia, jos työikäinen on saanut kolme rokotusta ja on terve, kyseessä siis työikäinen, ei työntekijä. 

Varianttirokotteen kirjoitusasua muokattu, kyseessä siis BA.1-varianttirokote, ei BA1-varianttirokotus.

Täsmennetty kohtaa, jossa kerrotaan HUSin rokotteista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja