THL: Korona oli pääasiallinen syy ylikuolleisuuteen, mutta kuolemien estäminen olisi ollut "hyvin vaikeaa": "Olemme parhaamme tehneet"

Suomessa kuoli viime vuonna historiallisen paljon ihmisiä, kertoo tilastokeskus 1:47
Suomessa kuoli viime vuonna historiallisen paljon ihmisiä, kertoo Tilastokeskus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan korona oli pääasiallinen syy viime vuoden kuolleisuuden ja kuolemien määrän kasvuun.

Tilastokeskus kertoi tänään, että Suomessa kuoli viime vuonna historiallisen paljon ihmisiä. Kuolleita oli noin 63 000, mikä on eniten vuoden 1944 jälkeen, ja lähes 6 000 enemmän kuin vuonna 2021.

Pelkästään kuolleiden lukumäärä ei kuitenkaan kerro kuolleisuuden kasvusta, sillä myös Suomen väkiluku ja ikääntyvän väestön osuus kasvoivat. Kuolleisuuden kasvusta kertoo kuitenkin se, että myös elinajanodote laski viime vuonna.

– Korona on se pääsyy kuolemien määrän kasvuun. Noin 20 prosenttia selittyy ikääntyneellä väestöllä, ja loput selittyy joko suoraan tai epäsuoraan koronatartuntojen aiheuttamilla kuolemilla, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler sanoo.

Korona oli varsinainen kuolinsyy noin 3 500:ssa ja myötävaikuttava kuolinsyy noin 2 000 kuolemassa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuolleisuudessa jättikasvu ja syntyvyydessä historiallisen syvä pudotus – pitääkö olla huolissaan? Asiantuntijat kertovat 19:42
Kuolleisuudessa jättikasvu ja syntyvyydessä historiallisen syvä pudotus – pitääkö olla huolissaan? Asiantuntijat kertovat.

Olisiko viime vuoden koronakuolemia voitu estää?

– Hyvin vaikeaa. Varmasti olemme tehneet parhaamme, ja kansalaiset ovat tehneet parhaansa.

– On muistettava, että viime vuonna oli yli 1,2 miljoonaa rekisteröityä koronatartuntaa ja rekisteröitymättömät päälle. Koronaan liittyvä kuolleisuus on matalaa, mutta kun tartuntoja on paljon, niin kuolemiakin on paljon, Gissler sanoo.

Gisslerin mukaan kuolleisuus alkoi lisääntyä syksyllä, kun koronan lisäksi myös influessa ja myös muut epidemiat alkoivat kiertää väestössä.

Kuolleisuus ei Gisslerin mukaan kasvanut alle 65-vuotiaden joukossa.

THL on saanut osakseen myös arvostelua pandemian hoidosta.

– Olemme julkinen viranomainen ja otamme kritiikin vastaan ja yritämme tarjota niin tarkkoja tietoja kuin mahdollista ja niin nopeasti kuin mahdollista, Gissler toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat