THL:stä iso esitys: Parlamentaarinen komitea pystyyn ja viemään läpi sote-uudistus 2.0 – "Integraatio on unohdettu"

SOS: Pitääkö sote-uudistus heittää romukoppaan, professori Hiilamo? 13:22
SOS: Pitääkö sote-uudistus heittää romukoppaan, professori Hiilamo?

THL:stä esitetään MTV Uutisille, että sote-uudistus pitää päivittää ja siihen tarvitaan parlamentaarinen komitea. Asiaa ehdottaa THL:n johtava tutkija Minna Kivipelto.  Mallia hän ottaisi sosiaaliturvakomiteasta.

Kivipelto näkee, että nykytilassa todellista sosiaali- ja terveydenhuollon yhteensovittamista eli integraatiota ei tapahdu.

– Sote-uudistuksen tavoitteena on ollut kolmen miljardin säästöt, mutta nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen ja säästöjen sijaan on päädytty talouskriisiin, sanoo Kivipelto.

Kivipellon mukaan sote-uudistuksessa on tultu vaiheeseen, jossa tarvitaan valtakunnallinen parlamentaarinen komitea viemään uudistus maaliin.

"Nyt ”paniikissa” koko tavoite on unohdettu"

Professori Heikki Hiilamo nosti totesi MTV:n SOS-ohjelmassa kissan pöydälle toteamalla, että sote-uudistus tarvitsee uuden version: sote-uudistus 2.0:n. Kivipelto tervehtii ajatusta ilolla ja haluaa viedä sen käytäntöön. 

Hiilamo puhui SOS-ohjelmassa myös siitä, että nykyinen hyvinvointialuemalli ei toimi Uudenmaan hajautetussa todellisuudessa. Hän toivoo, että Uusimaa yhdistyisi yhdeksi hyvinvointialueeksi, jotta integraatiota voisi tapahtua.

Kivipelto kuitenkin korostaa, että Hiilamon ajatus on vasta organisatorinen ratkaisu, kun integraation pitää aidosti tapahtua palvelujen tasolla.

Kivipelto muistuttaa, että nykyisen, pitkään rakennetun, sote-uudistuksen keskeinen tavoite on sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio. 

– Nyt ”paniikissa” koko tavoite on unohdettu. 

Sote-komitea sotu-komitean tapaan

–  Nyt tarvitaan valtakunnallinen, mielellään parlamentaarinen komitea ohjaamaan sote 2.0 -uudistusta hieman samaan tapaan, kuin sosiaaliturvauudistuksessa on tehty. Sosiaaliturvauudistus on jaettu seitsemän vuoden aikajanalle ja sitä ohjaa parlamentaarinen komitea. Työ on palasteltu hallitaviksi kokonaisuuksiksi, eli kaikkea ei yritetä saada aikaiseksi samaan aikaan.

Kivipelto korostaa, että muutos ja sosiaali- ja terveydenhuollon integraation todellinen toteutuminen tarvitsevat vahvan valtiollisen tuen. 

– Muutos ei onnistu pelkästään siten, että hyvinvointialueille osoitetaan kehittämisrahaa tai että informaatio-ohjauksen keinoin niiden toivotaan etenevän toimintojen yhdistämiseen. 

"Sote-uudistus 2.0 tarvitsee laaja-alaisen vaikutusvaltaisen ryhmän"

Komiteaan hän toivoo erityisesti kompetenssia ja rohkeutta.

– Sote-uudistus 2.0 tarvitsee laaja-alaisen vaikutusvaltaisen ryhmän, jolla on kompetenssia tehdä myös merkittäviä lainsäädännöllisiä ehdotuksia. Komitea voisi olla myös tiiviissä vuorovaikutuksessa sosiaaliturvakomitean kanssa, koska myös sosiaaliturvauudistuksessa käsitellään sote-palveluita. 

– Paitsi että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tulee saada yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, myös etuuksien roolia on mietittävä. Sosiaaliturvakomitea ja sote-komitea voisivat tehdä yhteisen suunnitelman siitä, miten palvelujen ja etuuksien yhteensovittamisessa edetään.

Lue myös:

    Uusimmat