Vastuuministeri: Kritiikkiä saanut soten rahoitusmalli remonttiin – mutta ei vielä ensi vuonna

Pakottavatko soteuudistuksen kustannukset kuntia nostamaan veroprosenttejaan? 2:20
Pakottavatko soteuudistuksen kustannukset kuntia nostamaan veroprosenttejaan? Selvitimme asiaa tammikuussa 2024.

Rahoitusmallin uudistaminen on aloitettu, kertoo vastuuministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) MTV Uutisille. Mallista pyritään tekemään mahdollisimman osuva ja eri alueet huomioiva.

Ikonen kommentoi rahoitusmallia sen jälkeen, kun Etelä-Savossa nykyistä mallia kritisoitiin muun muassa "järjettömäksi". 

– Rahoitusmallin kehittämisen valmistelu on jo aloitettu, ja tavoitteena on rakentaa rahoituksen määräytymiskriteerit mahdollisimman osuviksi. Uudistukset astuvat voimaan vuonna 2026. Hyvinvointialueiden rahoitusmalli säilytetään ennallaan vuoteen 2025, koska alueet ovat toivoneet itselleen työrauhaa, toteaa Ikonen.

– Haluamme myös, että muutos on hyvinvointialueiden kannalta ennakoitava ja hallittu, jotta niiden taloussuunnittelun näkymät ovat mahdollisimman vakaat, ministeri jatkaa.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Valmistelua, taustaselvityksiä ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja hakee marraskuussa asetettu työryhmä. 

– On selvää, että työssä otetaan ja pitää ottaa huomioon tarkasti eri näkökulmat ja alueiden tilanteet. Tämän vuoksi asetimme valmisteluryhmälle tammikuussa hyvinvointialueiden edustajista koostuvan neuvonantajaryhmän, joka keskustelee valmistelijoiden kanssa säännöllisesti.

Lue myös:

    Uusimmat